środa, 7 lutego 2018

Zupa „Pachlopka”

Z przepisów Marii Disslowej
  1. Składniki na zupę:
    1. Kapusta — ½ główki;
    2. Jarzynka — jak na zupę;
    3. Cebula — 2 szt.;
    4. Masło — 3 dag;
    5. Pomidory — 2 szt.;
    6. Ziemniaki — 2 duże;
    7. Śmietana — 250 ml;
    8. Mąka — 2 dag;
    9. Zielona pietruszka — opcjonalnie wg uznania;
    10. Liść laurowy — 2 szt.;
    11. Ziele angielskie — 4 szt.;
    12. Sól — opcjonalnie do smaku;
  1. Przygotowanie zupy:
    1. Ziemniaki obierz, wypłucz i pokrój w kostkę.
    2. Poszatkuj drobno kapustę. Posiekaj 1 cebulę. Włóż je razem z masłem do sporego rondla i duś na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Podlej od czasu do czasu łyżką wodą.
    3. W osobnym garnku ugotuj jarzynkę, drugą cebulę i pomidory dodaj od razu liście laurowe i ziele angielskie.
    4. Gdy pomidory będą miękkie wyjmij je z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej i przetrzyj przez sito [1] do kapusty.
    5. Następnie dodaj do niej obrane, wypłukane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, wlej przez sitko cały wywar jarzynowy i osól do smaku.
    6. Gdy ziemniaki będą miękkie zapraw zupę śmietaną rozbitą (roztrzepaną) z mąką. Koniec.
    7. Podawaj gorącą, posypaną zieleninką.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Ad 1 – Możesz zrobić też tak: obierz pomidory ze skórki i zmiksuj blenderem z niewielką ilością wywaru.

Brak komentarzy: