- Przygotowanie zupy:
- Ziemniaki obierz, wypłucz i pokrój w kostkę.
- Poszatkuj drobno kapustę. Posiekaj 1 cebulę. Włóż je razem z masłem do sporego rondla i duś na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Podlej od czasu do czasu łyżką wodą.
- W osobnym garnku ugotuj jarzynkę, drugą cebulę i pomidory dodaj od razu liście laurowe i ziele angielskie.
- Gdy pomidory będą miękkie wyjmij je z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej i przetrzyj przez sito [1] do kapusty.
- Następnie dodaj do niej obrane, wypłukane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, wlej przez sitko cały wywar jarzynowy i osól do smaku.
- Gdy ziemniaki będą miękkie zapraw zupę śmietaną rozbitą (roztrzepaną) z mąką. Koniec.
- Podawaj gorącą, posypaną zieleninką.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Ad 1 – Możesz zrobić też tak: obierz pomidory ze skórki i zmiksuj blenderem z niewielką ilością wywaru.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz