środa, 7 lutego 2018

Dynia w chrupiącym cieście, serwowana z dipem ogórkowym

Z przepisów Babci Michaliny
Polecana w tym przepisie dynia Hokkaido kształtem przypomina wielką cebulę, jest pyszna i charakteryzuje się intensywnym słodkim, delikatnie przypominającym orzechy smakiem. Ma kolor pomarańczowy (w środku i na zewnątrz), ale jej najbardziej popularna odmiana Uchiki Kuri* od odcienia zwykłej pomarańczy przechodzi do czerwonawego.
Dynia Red Kuri jest doskonałym źródłem błonnika. Zapewnia również witaminę A i witaminę C, niektóre witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, ryboflawinę, tiaminę i sporo β-karotenu.
  1. Składniki na dynię w chrupiącym cieście:
    1. Dynia Hokkaido — 1 szt.;
    2. Cytryna — 1 swzt.;
    3. Tymianek — kilka gałązek;
    4. Cukier — 1 łyżka;
    5. Mąka kukurydziana — pół szklanki;
    6. Sól morska — 1 łyżeczka;
    7. Papryczka chili sproszkowana — 1 łyżeczka;
    8. Olej rzepakowy — opcjonalnie do smażenia;
    9. Ogórek — jeden długi;
    10. Czosnek — jeden ząbek;
    11. Sok z cytryny — dwie łyżki;
    12. Kolendra świeża — kilka listków;
    13. Mięta świeża — kilka listków;
    14. Jogurt, gęsty — jedna szklanka;
    15. Kmin rzymski w proszku — jedna łyżeczka;
  1. Przygotowanie dyni w chrupiącym cieście:
    1. Dynię obierz ze skorupy, przekrój, oddziel włókna z nasionami i pokrój miąższ w grubą kostkę.
    2. Do odpowiedniej wielkości garnka wlej 3 ÷ 4 szklanki wody, włóż do niej sparzoną we wrzątku cytrynę, tymianek i cukier. Po zagotowaniu wody dodaj przygotowane kostki dyni i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 min. Następnie całość ostudź i przecedź przez durszlak.
    3. W trakcie gotowania dyni wymieszaj sobie na stolnicy, lub w płaskim naczyniu (misce) mąkę z solą i papryczką.
    4. Kostki dyni obtaczaj w mące i smaż w gorącym oleju na chrupko.
    5. Podawaj prosto z patelni. Jako dodatek postaw na stole miseczkę z dipem ogórkowym.
  1. Przygotowanie dipu ogórkowego:
    1. Obranego ogórka ze skórki pokrój w cieniutkie paski lub po prostu zetrzyj na grubej tarce, posól i pozostaw na 3 minuty, po czym odlej wodę.
    2. Czosnek zetrzyj lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj z ogórkiem dodając pozostałe składniki (6 ostatnie z listy).
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Dynia Uchiki Kuri czyli Red Kuri (kuri jest często pisane kari) to mała dynia bez grzbietów z cienką, głęboko pomarańczową skórką. Wewnątrz twardej zewnętrznej powłoki znajduje się twardy miąższ, który zapewnia bardzo delikatny i łagodny smak podobny do orzechów. Red Kuri Squash to uprawna odmiana gatunku cucurbita maxima. Inne odmiany tego podgatunku to Hokkaido, Red Hokkaido i Sweet Meat.
      Powszechnie uważa się, że wszystkie rodzaje dyni pochodzą z Mezoameryki, ale w późniejszych czasach ich uprawa została rozpowszechnione do innych częściach świata.
      W dzisiejszych czasach uprawiana jest głównie w Japonii, Kalifornii, na Florydzie, Południowo-Zachodnim Kolorado, w Meksyku, Tasmanii, Tonga, Nowej Zelandii, Chile, Prowansji i Południowej Afryce. Większość upraw z Kalifornii, Kolorado, Tonga i Nowej Zelandii eksportuje się do Japonii.
    2. * W Japonii słowo kuri, najprawdopodobniej odnosi się do japońskich orzechów.
    3. Ważne! Jak dowiedli naukowcy z East China Normal University w Szanghaju, zawarta w miąższu dyni substancja D-chiro-inozytol może zastąpić insulinę. To ważna wiadomość dla tych z nas, którzy są zagrożeni zachorowaniem na cukrzycę typu 2.
Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Red_kuri_squash

Brak komentarzy: