poniedziałek, 5 lutego 2018

Zupa z selerów na rosole

Z przepisów Marii Disslowej
Przygotowanie 60 minut;
Prosta i smaczna zupka z selerów, która nakarmi nawet wybredne podniebienie.
  1. Składniki na zupę:
    1. Jarzynka — jak na zupę;
    2. Kości cielęce lub wieprzowe — opcjonalnie;
    3. Selery — 40 dag;
    4. Masło — 4 dag;
    5. Mąka — 2 dag;
    6. Śmietana 18% — 125 ml;
    7. Żółtka z jajek — 2 szt.;
    8. Sól i pieprz — opcjonalnie do smaku;
    9. Nać pietruszki — trochę, do posypania zupy;
    10. Dodatek do zupy: grzanki z bułki.
  1. Przygotowanie zupy:
    1. Ugotuj kości i jarzyny na rosół. Po ugotowaniu wyjmij z garnka kości.
    2. W miedzy czasie uduś w rondlu na maśle obrane i pokrojone na małe kawałki selery.
    3. Gdy selery zmiękną posyp je mąką, rozprowadź niewielką ilością rosołu, zmiksuj blenderem i dodaj do rosołu.
    4. Zaciągnij wszystko rozbełtanymi żółtkami ze śmietaną, dopraw solą oraz pieprzem i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Koniec.
    5. Zupę podawaj gorącą z grzankami.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: