- Przygotowanie wg sposobu 1:
- Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Masło rozetrzyj (możesz posłużyć się mikserem). Następnie dodając po jednym żółtku ucieraj, aż uzyskasz gładką, puszystą masę.
- Przy pomocy drewnianej łyżki połącz tą masę z ubitym białkiem – białko dodawaj powoli, nie spiesz się. Chodzi o to, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- teraz powoli dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto. Konsystencja powinna być dość gęsta (nie lejąca) lecz równocześnie umożliwiać łatwe odcinanie zawartości metalową łyżką [1].
- W sporym garnku zagotuj wodę z solą.
- Wyrobione, w miarę gęste ciasto, odcinaj po małym kawałku metalową łyżką i wrzucaj do wrzątku. Za każdym razem zanurzaj łyżkę. Staraj się to robić szybko, aby kluski równo się ugotowały.
- Mieszaj, aby nie przywarły do dna, a po wypłynięciu na powierzchnię wody zmniejsz gaz, przykryj i gotuj jeszcze przez ok. 3 ÷ 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Składniki do sposobu 2:
- Jaja świeże — 3 szt.;
- Masło — 3 kopiate łyżki;
- Mąka pszenna (typ 500), przesiana — 25 dag;
- Mleko — 125 ml;
- Sól — opcjonalnie do smaku;
- Przygotowanie wg sposobu 2:
- Masło roztop na małym ogniu. Zdejmij z ognia, by lekko ostygło - nie może stężeć.
- W miedzy czasie, przy pomocy widelca jajka dobrze roztrzep z mlekiem, posól, dodaj 15 dag mąki i wymieszaj dokładnie.
- Następnie wlej roztopione masło, dodaj resztę mąki i wszystko dokładnie połącz. Konsystencja ma być dość gęsta (nie lejąca i nie za twarda) umożliwiać łatwe odcinanie zawartości metalową łyżką.
- Kładź kluseczki na osolony wrzątek dużą metalową łyżką, którą za każdym razem mocz w wodzie. Staraj się robić to szybko!
- Mieszaj, aby nie przywarły do dna, a po wypłynięciu na powierzchnię wody zmniejsz płomień, przykryj i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Ad 1 – Do otrzymania odpowiedniej konsystencji ciasta możesz użyć przegotowanej, chłodnej wody lub mleka.
- Kluseczki kładzione można podawać z bitkami, gulaszem, gorącymi sosami (np. grzybowym), zupami, z mlekiem jako zupa mleczna lub po prostu polane wytopioną słoninką.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz