czwartek, 1 lutego 2018

Kluseczki francuskie, kładzione

Z przepisów Babci Michaliny
Poniżej podaję dwa sposoby na przygotowanie francuskich kluseczek kładzionych
  1. Składniki do sposobu 1:
    1. Masło (temp. pokojowa) — 12 dag;
    2. Jaja świeże — 6 szt.;
    3. Mąka pszenna (typ 500), przesiana — 25 dag;
    4. Sól — opcjonalnie do smaku
  1. Przygotowanie wg sposobu 1:
    1. Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek.
    2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    3. Masło rozetrzyj (możesz posłużyć się mikserem). Następnie dodając po jednym żółtku ucieraj, aż uzyskasz gładką, puszystą masę.
    4. Przy pomocy drewnianej łyżki połącz tą masę z ubitym białkiem – białko dodawaj powoli, nie spiesz się. Chodzi o to, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
    5. teraz powoli dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto. Konsystencja powinna być dość gęsta (nie lejąca) lecz równocześnie umożliwiać łatwe odcinanie zawartości metalową łyżką [1].
    6. W sporym garnku zagotuj wodę z solą.
    7. Wyrobione, w miarę gęste ciasto, odcinaj po małym kawałku metalową łyżką i wrzucaj do wrzątku. Za każdym razem zanurzaj łyżkę. Staraj się to robić szybko, aby kluski równo się ugotowały.
    8. Mieszaj, aby nie przywarły do dna, a po wypłynięciu na powierzchnię wody zmniejsz gaz, przykryj i gotuj jeszcze przez ok. 3 ÷ 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
  1. Składniki do sposobu 2:
    1. Jaja świeże — 3 szt.;
    2. Masło — 3 kopiate łyżki;
    3. Mąka pszenna (typ 500), przesiana — 25 dag;
    4. Mleko — 125 ml;
    5. Sól — opcjonalnie do smaku;
  1. Przygotowanie wg sposobu 2:
    1. Masło roztop na małym ogniu. Zdejmij z ognia, by lekko ostygło - nie może stężeć.
    2. W miedzy czasie, przy pomocy widelca jajka dobrze roztrzep z mlekiem, posól, dodaj 15 dag mąki i wymieszaj dokładnie.
    3. Następnie wlej roztopione masło, dodaj resztę mąki i wszystko dokładnie połącz. Konsystencja ma być dość gęsta (nie lejąca i nie za twarda) umożliwiać łatwe odcinanie zawartości metalową łyżką.
    4. Kładź kluseczki na osolony wrzątek dużą metalową łyżką, którą za każdym razem mocz w wodzie. Staraj się robić to szybko!
    5. Mieszaj, aby nie przywarły do dna, a po wypłynięciu na powierzchnię wody zmniejsz płomień, przykryj i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Ad 1 – Do otrzymania odpowiedniej konsystencji ciasta możesz użyć przegotowanej, chłodnej wody lub mleka.
    2. Kluseczki kładzione można podawać z bitkami, gulaszem, gorącymi sosami (np. grzybowym), zupami, z mlekiem jako zupa mleczna lub po prostu polane wytopioną słoninką.

Brak komentarzy: