sobota, 24 marca 2018

Babka bawarska

Kuchnia niemiecka według Marii Disslowej
  1. Proporcje składników:
    1. bułki kajzerki — 2 szt.;
    2. jajka — 4 szt.;
    3. mleko — ¼ l;
    4. drobno pokrojona surowa wędzonka — 12 dag;
    5. masło — 2 dag;
    6. drobno pokrojony szczypiorek — 1 łyżeczka;
    7. sól i pieprz — opcjonalnie do smaku;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Namocz przez godzinę kajzerki w zimnym mleku.
    2. Gdy się rozpłyną rozkłuć je dokładnie mątewką.
    3. Wbij do nich jajka, zamieszaj, aż zrównają się z bułką, dodaj wędzonkę i szczypiorek.
    4. Włóż masę do formy i upiec w piekarniku w temperaturze 180÷200°C.
    5. Do babki podaj głowiastą sałatę ze słoninką.
Życzę smacznego! Baltazar.   



Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: