czwartek, 22 marca 2018

Kulebiaczki z wędzonym śledziem

Z przepisów Marii Disslowej
  1. Proporcje składników:
    1. ciasto jak na kapuśniaczki;
    2. śledzie wedzone — 3 szt.;
    3. cebula — 1 szt.;
    4. masło — 5 dag;
    5. czerstwa bułka — 1 szt.;
    6. jajko — 1 szt.;
    7. śmietana — ¼ szklanki;
    8. pieprz mielony — opcjonalnie do smaku;
    9. sól — opcjonalnie do smaku;
    10. białko jajka — do posmarowania kulebiaków;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Namocz bułkę w mleku.
    2. Cebulę drobno posiekaj i uduś na maśle - ostudź.
    3. Śledzie obierz ze skórek oraz ości, dodaj do nich odciśniętą z mleka bułkę – drobno posiekaj.
    4. Do śledzi z bułką dodaj duszoną cebulę, jajko oraz śmietanę; dopraw pieprzem i jeżeli wymaga solą - wymieszaj.
    5. Masę formuj w małe 3 dekagramowe placuszki i zawijaj jak naleśniki – układaj na blachę.
    6. Umieść Kulebiaki w ciepłym piecu; jak urosną posmaruj je białkiem; podnieś temperaturę do 180°C i upiec.
Życzę smacznego! Baltazar.   

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Śledzie można zastąpić każdą inną wędzoną rybą.


Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: