- Przygotowanie:
- Namocz bułkę w mleku.
- Cebulę drobno posiekaj i uduś na maśle - ostudź.
- Śledzie obierz ze skórek oraz ości, dodaj do nich odciśniętą z mleka bułkę – drobno posiekaj.
- Do śledzi z bułką dodaj duszoną cebulę, jajko oraz śmietanę; dopraw pieprzem i jeżeli wymaga solą - wymieszaj.
- Masę formuj w małe 3 dekagramowe placuszki i zawijaj jak naleśniki – układaj na blachę.
- Umieść Kulebiaki w ciepłym piecu; jak urosną posmaruj je białkiem; podnieś temperaturę do 180°C i upiec.
Życzę smacznego! Baltazar.
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Śledzie można zastąpić każdą inną wędzoną rybą.
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz