- Przygotowanie:
- Pokrój szczupaka w grube kostki, umieść w misce i posól; niech czeka na swoją kolej.
- Posiekaną cebulę i pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę włóż z masłem do rondla; duś do ich miękkości.
- Gdy cebula z papryką zmiękną dodaj mąkę i trochę zasmaż; następnie rozprowadź wodą na rzadki sos, włóż do niego pokrojoną rybę, dodaj paprykę mieloną i gotuj 10 minut.
- Po tym czasie zalej całość śmietaną, zagotuj i zmniejsz płomień do minimum; niech ryba sobie spokojnie dojdzie.
- Wyłóż szczupaka na półmisek, obłóż kładzionymi kluseczkami i polej zasmażonym masłem z bułką tartą.
Życzę smacznego! Baltazar.
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ad 1. Paprykę możesz pominąć, dodaj wówczas ½ łyżeczki papryki słodkiej.
Jeżeli jednak zdecydujesz się użyć świeżą paprykę, to usuń z niej nasiona.
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz