środa, 21 marca 2018

Paprykarz ze szczupaka

Z przepisów Marii Disslowej
  1. Proporcje składników:
    1. filet ze szczupaka — ½ kg;
    2. cebula — 2 szt.;
    3. papryka czerwona [1] — 1 szt.
    4. masło — 4 dag;
    5. mąka — 3 dag;
    6. papryka ostra, mielona — 1÷2 szczypty;
    7. śmietana — 125 ml;
    8. Do garnirowania: kluseczki kładzione.
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Pokrój szczupaka w grube kostki, umieść w misce i posól; niech czeka na swoją kolej.
    2. Posiekaną cebulę i pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę włóż z masłem do rondla; duś do ich miękkości.
    3. Gdy cebula z papryką zmiękną dodaj mąkę i trochę zasmaż; następnie rozprowadź wodą na rzadki sos, włóż do niego pokrojoną rybę, dodaj paprykę mieloną i gotuj 10 minut.
    4. Po tym czasie zalej całość śmietaną, zagotuj i zmniejsz płomień do minimum; niech ryba sobie spokojnie dojdzie.
    5. Wyłóż szczupaka na półmisek, obłóż kładzionymi kluseczkami i polej zasmażonym masłem z bułką tartą.
Życzę smacznego! Baltazar.   

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ad 1. Paprykę możesz pominąć, dodaj wówczas ½ łyżeczki papryki słodkiej.
      Jeżeli jednak zdecydujesz się użyć świeżą paprykę, to usuń z niej nasiona.


Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: