- Przygotowanie marynaty:
- Ugotuj w niewielkiej ilości wody pokrojony w drobną kostkę seler oraz marchew
- Do miękkich jarzyn dodaj sporo soku z cytryny [1], liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, pokrojoną w krążki cebulę i sól; marynata ma być kwaśna, korzenna i odpowiednio do twojego smaku słona.
- Przygotowanie i marynowanie szczupaka. Sposób 1:
- Pokrój oczyszczonego szczupaka na dzwonki, posól i obsmaż w rondlu na dobrze rozgrzanej oliwie z obydwu stron; następnie włóż do rozgrzanego piekarnika (ok. 160°C) na 10 minut.
- Ułóż dzwonki w słoju lub kamiennym garnku, zalej gorącą marynatą i nakryj pokrywką.
- Przygotowanie i marynowanie szczupaka. Sposób 2:
- Szczupaka nie smażysz tylko gotujesz bezpośrednio w marynacie przez ok. ½ godziny; dalej postępujesz jak w punkcie 2 i podpunkcie b.
Życzę smacznego! Baltazar.
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Do marynaty, wedle własnego upodobania, można dodawać: kapary, całe szalotki, malutkie pieczarki lub inne grzybki oraz pomidorki, pokrojone papryki itd.
Przyprawy również można stosować inne, np. majeranek, tymianek, estragon, szałwie etc.
- ad 1. Zamiast soku z cytryny można zastosować ocet.
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz