środa, 21 marca 2018

Szczupak w marynacie

Z przepisów Marii Disslowej
W przepisie tym głównie chodzi o marynatę, którą można wykorzystać do zamarynowania każdej ryby.
  1. Proporcje składników:
    1. szczupak — 1 kg;
    Do marynaty:
    1. oliwa — ok. 75 ml;
    2. cytryna — 4 szt.;
    3. liść laurowy — 2 szt.;
    4. ziele angielskie — 10 ziaren;
    5. pieprz czarny — 10 ziaren;
    6. marchew — 1 szt.;
    7. seler — 1 szt;
    8. cebula — 2 szt.;
    9. sól — opcjonalnie do smaku;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie marynaty:
    1. Ugotuj w niewielkiej ilości wody pokrojony w drobną kostkę seler oraz marchew
    2. Do miękkich jarzyn dodaj sporo soku z cytryny [1], liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, pokrojoną w krążki cebulę i sól; marynata ma być kwaśna, korzenna i odpowiednio do twojego smaku słona.
  2. Przygotowanie i marynowanie szczupaka. Sposób 1:
    1. Pokrój oczyszczonego szczupaka na dzwonki, posól i obsmaż w rondlu na dobrze rozgrzanej oliwie z obydwu stron; następnie włóż do rozgrzanego piekarnika (ok. 160°C) na 10 minut.
    2. Ułóż dzwonki w słoju lub kamiennym garnku, zalej gorącą marynatą i nakryj pokrywką.
  3. Przygotowanie i marynowanie szczupaka. Sposób 2:
    1. Szczupaka nie smażysz tylko gotujesz bezpośrednio w marynacie przez ok. ½ godziny; dalej postępujesz jak w punkcie 2 i podpunkcie b.
Życzę smacznego! Baltazar.   

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Do marynaty, wedle własnego upodobania, można dodawać: kapary, całe szalotki, malutkie pieczarki lub inne grzybki oraz pomidorki, pokrojone papryki itd.
      Przyprawy również można stosować inne, np. majeranek, tymianek, estragon, szałwie etc.
    2. ad 1. Zamiast soku z cytryny można zastosować ocet.


Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
s

Brak komentarzy: