środa, 21 marca 2018

Karp w czarnym sosie

Z przepisów Marii Disslowej
  1. Proporcje składników:
    1. karp — 1 kg;
    2. marchew — kawałek;
    3. pietruszka — kawałek;
    4. seler — kawałek;
    5. cebula — 2 szt.;
    6. liść laurowy — 1 szt.;
    7. ziele angielskie — 10 ziaren;
    8. pieprz gorzki — 10 ziaren;
    9. imbir — 1 szczypta;
    10. majeranek — 1 szczypta;
    11. ciemne piwo — 250 ml;
    12. masło — 4 dag;
    13. mąka — 2 dag;
    14. cytryna — 1 szt.;
    15. czerwone wino — ¼ szklanki;
    16. orzechy — 6 dag;
    17. karmel — 1 łyżeczka;
    18. sól — opcjonalnie;
    19. warunkowo: cukier — opcjonalnie do smaku;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Karpia starannie oczyść z łuski, natrzyj solą i po chwili umyj w zimnej wodzie.
    2. Do rondla wyciśnij całą cytrynę, następnie rozetnij rybę wzdłuż brzucha, krew wpuść do rondla – pomóż sobie łyżką i wydobądź ją w całości; wyjmij wnętrzności (uważaj, aby nie rozlała ci się żółć), pokrój karpia na równe dzwonki i nie myjąc już, posól na talerzu.
    3. Oddzielnie, w małej ilości wody, ugotuj pokrojone drobno jarzyny wraz z kawałkiem sparzonej skórki z cytryny, przyprawami i cebulą.
    4. Jarzyny przetrzyj przez sitko do rondla z krwią, włóż karpia, wlej piwo i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
    5. W między czasie zrób szybko zasmażkę z masła oraz mąki, rozprowadź ją winem i wlej do ryby; dodaj wcześniej sparzone oraz drobno pokrojone orzechy i zabarw karmelem. Gotowe.
    Gdyby sos był zbyt kwaśny, dodaj cukier.
Życzę smacznego! Baltazar.   



Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: