- Przygotowanie:
- Karpia starannie oczyść z łuski, natrzyj solą i po chwili umyj w zimnej wodzie.
- Do rondla wyciśnij całą cytrynę, następnie rozetnij rybę wzdłuż brzucha, krew wpuść do rondla – pomóż sobie łyżką i wydobądź ją w całości; wyjmij wnętrzności (uważaj, aby nie rozlała ci się żółć), pokrój karpia na równe dzwonki i nie myjąc już, posól na talerzu.
- Oddzielnie, w małej ilości wody, ugotuj pokrojone drobno jarzyny wraz z kawałkiem sparzonej skórki z cytryny, przyprawami i cebulą.
- Jarzyny przetrzyj przez sitko do rondla z krwią, włóż karpia, wlej piwo i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- W między czasie zrób szybko zasmażkę z masła oraz mąki, rozprowadź ją winem i wlej do ryby; dodaj wcześniej sparzone oraz drobno pokrojone orzechy i zabarw karmelem. Gotowe.
Gdyby sos był zbyt kwaśny, dodaj cukier.
Życzę smacznego! Baltazar.
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz