poniedziałek, 19 marca 2018

Karp po karlsbadzku

Kuchnia niemiecka wg Marii Disslowej
  1. Proporcje składników:
    1. karp mleczak — 1 kg;
    2. marchew — 1 średnia;
    3. pietruszka — 1 średnia;
    4. seler — kawałek;
    5. liść laurowy — 1 szt.;
    6. ziele angielskie — 4 ziarna;
    7. kalafior — 1 szt.;
    8. masło — 10 dag;
    9. cytryna — 1 szt.;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Karpia wypatrosz i dokładnie oskrob z łusek – wypłucz.
    2. Ugotuj go w dobrze osolonej wodzie z jarzynami, cebulą i przyprawami.
      Na 5 minut przed końcem gotowania włóż mlecz rybi.
    3. W między czasie, osobno, w osolonej wodzie ugotuj kalafiora.
    4. Karpia wyłóż na półmisek, obłóż bukiecikami kalafiora i pokrojonym mleczkiem rybim.
    5. Serwuj go od razu; osobno podaj cytrynę i roztopione masło w sosjerce.
Życzę smacznego! Baltazar.   



Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: