- Przygotowanie:
- Spraw karpia. Odpady, czyli głowę, ogon, płetwy i grzbiet pozostaw do wywaru a mlecz do pasztecików.
- Ugotuj oczyszczone jarzyny wraz rybimi odpadami, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem – gotuj długo; powinieneś otrzymać ¾ litra wywaru, który przecedź przez gęste sitko i pozostaw do ostudzenia.
Pilnuj, aby jarzyny ci się nie rozgotowały, więc sukcesywnie wydobywaj je na talerzyk - będą potrzebne do garnirowania.
W trakcie gotowania wywaru jarzynowego włóż delikatnie do niego mlecz rybi i obgotuj; następnie wyjmij na talerzyk, przykryj drugim - niech czeka na swoją kolej.
- Oczyszczonego karpia włóż do np. gęsiarki, posól, wlej znacznie większą część wywaru, wino i gotuj pod przykryciem na małym płomieniu; wskazane jest nawet, abyś robił to w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C, przez ok. 15÷20 minut - karp będzie się wówczas równomiernie dusił.
- Oddzielny rondelek wstaw na kuchenkę, włóż 4 dag masła, i zetrzyj do niego na drobnej tarce cebulę; gdy cebula straci surowiznę dodaj oczyszczone pieczarki w całości i duś jeszcze na malutkim ogniu przez ½ godziny.
- Drugą połowę masła (4 dag) rozetrzyj z mąką, rozprowadź wywarem z pod ryby; dodaj do tego sosu pieczarki, listki pietruszki - zagotuj i zaciągnij żółtkami rozbełtanymi z pozostawioną częścią wywaru.
- Przygotowany mlecz pokrój w drobną kostkę, umieść w rondelku, podlej śmietaną i duś kilka minut; w trakcie duszenia dodaj 2 łyżki sosu pieczarkowego i posiekaną natkę pietruszki. Ma wyjść masa, więc gdyby była za rzadka dodaj łyżeczkę bułki tartej. Z otrzymanej masy wykonaj malutkie paszteciki w cieście francuskim.
- Ułóż gorącą rybę na półmisku. Ugarniruj ją ugotowanymi jarzynami, pieczarkami, szparagami, zielonym groszkiem, fasolką, polej sosem i obłóż pasztecikami. Gotowe.
Życzę smacznego! Baltazar.
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ad 1. Możesz użyć szparagi marynowane do garnirowania. Nie gotuj ich wówczas.
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz