poniedziałek, 19 marca 2018

Karp po węgiersku

Według Marii Disslowej
  1. Proporcje składników:
    1. karp — 1 kg;
    2. cebula — 20 dag;
    3. pomidory — 10 dag;
    4. papryka ostra — 1 szczypta;
    5. masło — 4 dag;
    6. ziemniaki — 25 dag;
    7. śmietana — 125 ml;
    8. mąka — 1 dag;
    9. posiekana nać pietruszki — 1 łyżeczka;
    10. sól — opcjonalnie do smaku;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Karpia spraw i pokrój w dzwonki.
    2. Pomidora obierz ze skórki i usuń nasiona.
      Nie musisz usuwać skórki i nasion pod warunkiem, że zamiast miksować blenderem będziesz przecierać cebulę z pomidorem przez gęste sito.
    3. Pokrojoną w krążki cebulę i pomidora duś na maśle; dodaj paprykę.
    4. Gdy cebula będzie miękka wlej 500 ml wody, gotuj jeszcze kilka minut i zmiksuj wszystko blenderem na miazgę.
    5. Pokrój obrane ze skórki oraz wypłukane ziemniaki w plastry; sparz je we wrzątku (z blanszuj) i ułóż na dnie rondla; na ziemniakach połóż dzwonki karpia; posól i polej sosem cebulowo-pomidorowym.
    6. Przykryty pokrywką rondel wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec 15÷20 minut.
    7. Po tym czasie wyjmij rondel z piekarnika i postaw na gazie; wlej do ryby rozkłóconą z mąką śmietanę, dodaj nać pietruszki i bardzo delikatnie mieszaj do czasu, aż sos zgęstnieje.
    8. Następnie wyłóż rybę na środek półmiska, obłóż ziemniakami i polej sosem. Gotowe.
Życzę smacznego! Baltazar.   



Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: