- Przygotowanie:
- Karpia spraw i pokrój w dzwonki.
- Pomidora obierz ze skórki i usuń nasiona.
Nie musisz usuwać skórki i nasion pod warunkiem, że zamiast miksować blenderem będziesz przecierać cebulę z pomidorem przez gęste sito.
- Pokrojoną w krążki cebulę i pomidora duś na maśle; dodaj paprykę.
- Gdy cebula będzie miękka wlej 500 ml wody, gotuj jeszcze kilka minut i zmiksuj wszystko blenderem na miazgę.
- Pokrój obrane ze skórki oraz wypłukane ziemniaki w plastry; sparz je we wrzątku (z blanszuj) i ułóż na dnie rondla; na ziemniakach połóż dzwonki karpia; posól i polej sosem cebulowo-pomidorowym.
- Przykryty pokrywką rondel wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec 15÷20 minut.
- Po tym czasie wyjmij rondel z piekarnika i postaw na gazie; wlej do ryby rozkłóconą z mąką śmietanę, dodaj nać pietruszki i bardzo delikatnie mieszaj do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Następnie wyłóż rybę na środek półmiska, obłóż ziemniakami i polej sosem. Gotowe.
Życzę smacznego! Baltazar.
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz