- Przygotowanie ciasta drożdżowego parzonego:
- Wsyp do miski pół szklanki przesianej mąki, zalej wrzącym mlekiem i natychmiast wymieszaj a potem rozcieraj, aby nie porobiły się kluchy.
- Gdy przestygnie tak, że przy dotknięciu nie parzy, wlej rozrobione z mlekiem, cukrem i mąką drożdże; wymieszaj z zaparzonym ciastem, przykryj ściereczką i pozostaw w spokoju przez ½ godziny.
- Po tym czasie dodaj żółtka, sól i ugniataj ciasto dłonią; następnie dodaj roztopione masło, zagnieć i znowu zostaw przykryte, aż do wyrośnięcia.
- Cd. w przygotowaniu nadzienia.
- Przygotowanie nadzienia do kulebiaka:
- W miedzy czasie obgotuj kapustę, odcedź, wyciśnij z wody, z grubsza posiekaj.
- W rondlu roztop masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę (na złoto), dodaj kapustę, cukier, sól, pieprz, ewentualnie, liść laurowy i zasmaż mieszając.
- Jajka obierz ze skorupki i pokrój na cienkie plastry.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na wielkość arkusza papieru, poukładaj na nim pokrojone jajka, na wierzch nałóż równo kapustę, zwiń ciasto z nadzieniem jak strudel, następnie zawiń w posmarowany masłem papier i ułóż na blasze. Pozostaw w spokoju na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180÷200°C.
- Po 15 minutach wsuń blachę do rozgrzanego piekarnika i piec kulebiaka 30 minut. Koniec.
Życzę smacznego!
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz