- Przygotowanie kulebiaka:
- Przygotuj ciasto według tego przepisu.
- Przygotuj sobie również dużo wcześniej grzyby, które ugotuj, drobno posiekaj, podsmaż na maśle z jedną poszatkowaną cebulą i przypraw do smaku.
- Osobno w rondlu na 4 dag masła zeszklij na słomkowy kolor 2 poszatkowane cebule; po czym uduś w nich rybę. Następnie obierz ją z ości i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą oraz z namoczoną i wyciśniętą bułką; zmieloną rybę zmieszaj z tłuszczem spod ryby, 2 jajkami, śmietaną, solą i pieprzem.
Uwaga! Jajka najpierw wbij do garnuszka, roztrzep widelcem i dopiero dodawaj pozostawiając trochę do posmarowania kulebiaka przed pieczeniem.
- Posiekaj jajka na twardo; posól i popieprz do smaku.
- Ciasto rozwałkuj, staraj się zrobić prostokąt i w poprzek ułóż w trzech rzędach nadzienie: rybę, grzyby oraz jaja; Zwiń jak strudel, ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze, z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Przed posmarowaniem możesz ponacinać ostrym nożem ciasto kulebiaka na skos.
- Wsuń blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180÷200°C i piec 30÷35 minut. Koniec.
Życzę smacznego!
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz