niedziela, 4 marca 2018

Kulebiak z rybą

Z przepisów Marii Disslowej
  1. Proporcje składników
    na ciasto półfrancuskie:
    1. mąka — 25 dag;
    2. drożdże — 2 dag;
    3. mleko — 2 łyżki;
    4. cukier do drożdży — 1 łyżeczka;
    5. żółtko — 2 szt;
    6. śmietana — 250 ml (szklanka);
    7. masło do rozwałkowywania — 12 dag;
    8. mąka do podsypywania — 5 dag;
    9. sól do smaku;
    na nadzienie:
    1. ryba — ½ szt.;
    2. czerstwa bułka — 1 szt.;
    3. cebula — 3 szt.;
    4. masło — 8 dag;
    5. grzybki suszone — 5 dag;
    6. jajka — 2 szt.;
    7. jajka ugotowane na twardo — 4 szt.;
    8. śmietana — 125 ml;
    9. sól i pieprz do smaku;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie kulebiaka:
    1. Przygotuj ciasto według tego przepisu.
    2. Przygotuj sobie również dużo wcześniej grzyby, które ugotuj, drobno posiekaj, podsmaż na maśle z jedną poszatkowaną cebulą i przypraw do smaku.
    3. Osobno w rondlu na 4 dag masła zeszklij na słomkowy kolor 2 poszatkowane cebule; po czym uduś w nich rybę. Następnie obierz ją z ości i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą oraz z namoczoną i wyciśniętą bułką; zmieloną rybę zmieszaj z tłuszczem spod ryby, 2 jajkami, śmietaną, solą i pieprzem.
      Uwaga! Jajka najpierw wbij do garnuszka, roztrzep widelcem i dopiero dodawaj pozostawiając trochę do posmarowania kulebiaka przed pieczeniem.
    4. Posiekaj jajka na twardo; posól i popieprz do smaku.
    5. Ciasto rozwałkuj, staraj się zrobić prostokąt i w poprzek ułóż w trzech rzędach nadzienie: rybę, grzyby oraz jaja; Zwiń jak strudel, ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze, z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem.
      Przed posmarowaniem możesz ponacinać ostrym nożem ciasto kulebiaka na skos.
    6. Wsuń blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180÷200°C i piec 30÷35 minut. Koniec.
Życzę smacznego!


Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: