- Przygotowanie naleśnikowego ciasta:
- Rozkłuć w garnku jajko, mleko, sól i mąkę; gdy rozetrzesz wszystkie gródki mąki, wlej wodę i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
- Rozgrzej dobrze patelnię; gdy będzie gorąca, potrzyj całe dno słoninką wbitą na widelec.
- Trzymając w jednej ręce rączkę patelni, wlej drugą ręką małą chochelkę ciasta na środek patelni; odpowiednio poruszając patelnią, rozprowadź ciasto po całej powierzchni dna; dopiec z tej strony i jak ciasto stężeje, obróć na drugą stronę.
Wprawiony kucharz robi to tak: pochyla patelnię do ziemi, trzymając rączkę prawą ręką w górze, potrząsa patelnią, aby naleśnik zsunął się nieco ku dołowi, wówczas zręcznym ruchem podrzuca naleśnik i chwyta go patelnią, odwróconego na drugą stronę. Po kilku próbach uda ci się na pewno.
Jeżeli nie masz za dużo ciasta na wykonywanie prób, zastosuj dwie takie same patelnię, albo jeszcze lepiej jedną większą od drugiej.
Obydwie podgrzewasz i smarujesz słoninką. Zaczynasz piec naleśnik na mniejszej; jak przypiecze się i stężeje, to przykładasz do mniejszej patelni większą i obydwie obracasz.
Widziałem w sklepie IKEA takie szerokie łopatki do ryb, też można taką spróbować obracać naleśnika.
- Z podanej ilości składników ma wyjść 12 naleśników.
Życzę smacznego!
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz