poniedziałek, 5 marca 2018

Pasztet z kaczki w cieście francuskim

Z przepisów Marii Disslowej
  1. Proporcje składników
  2. Do pieczenia kaczki:
    1. kaczka — jedna, duża;
    2. masło — 6 dag;
    3. śliwki suszone — 5 szt.;
    4. trufle lub pieczarki — kilka;
    Na sos:
    1. mąka — 3 dag;
    2. masło — 3 dag;
    3. wino, „Madera” — 125 ml;
    4. rosół — 250 ml;
    5. sok z ½ cytryny;
    6. cukier — 1 kostka;
    7. gałka muszkatołowa — 1 szczypta;
    8. goździki — 2 szt.;
    9. ziele angielskie — 3 ziarenka;
    10. karmel — 1 łyżeczka;
    Na ciasto francuskie:
    1. mąka — 20 dag;
    2. masło — 20 dag;
    3. sok z ½ cytryny;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie:
    1. Młodą, tłustą, starannie oczyszczoną kaczkę, posól, włóż do rondla z masłem i piec przez 15÷25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, wrzuć pod kaczkę posiekane pieczarki oraz śliwki, podlej wodą i duś pod przykryciem do jej miękkości.
    2. W osobnym rondelku przygotuj sos: rozgrzej masło, na którym delikatnie zrumień mąkę, rozprowadź ja rosołem, dodaj gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie, pieprz, cukier, karmel, sok z cytryny, dosól i ugotuj razem.
    3. Miękką i odsączoną z tłuszczu kaczkę wyjmij na talerz.
    4. Do wywaru spod kaczki wlej przygotowany sos, podlej winem i zagotuj.
    5. Ostudzoną kaczkę rozbierz na małe kawałki (kości odrzuć) i pokrój: pierś wzdłuż na 4 części; każdą nóżkę na 2 części; grzbiet na równe 4 kawałki; wątróbkę i żołądek na plasterki.
    6. Potrzebujesz 2 takie same półmiski lub półmisek z pokrywą. Na półmisku ułóż pokrojone części kaczki i polej je po wierzchu przetartym przez sito sosem. Drugi lub pokrywę wykorzystasz do pieczenia kołderki z ciasta.
    7. Przygotuj ciasto francuskie według tego przepisu i rozwałkuj.
      Wytnij z rozwałkowanego ciasta, w zależności od półmiska, elipsę lub okrąg wielkości tego półmiska. Ułóż ciasto na wypukłej stronie pokrywy lub półmiska. Posmaruj całe roztrzepanym jajem i przyozdób kulkami, gwiazdkami, księżycami zrobionymi z ciasta, które pozostało. Piec w temperaturze 200°C przez około 30÷35 minut.
    8. Po tym czasie wyjmij z piekarnika ciasto i ułóż je delikatnie na wierzchu półmiska z kaczką. Podawaj na stół.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Skrzydełka też odrzuć, no chyba, że lubisz i chce ci się je obierać z mięska.


Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: