- Przygotowanie:
- Młodą, tłustą, starannie oczyszczoną kaczkę, posól, włóż do rondla z masłem i piec przez 15÷25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, wrzuć pod kaczkę posiekane pieczarki oraz śliwki, podlej wodą i duś pod przykryciem do jej miękkości.
- W osobnym rondelku przygotuj sos: rozgrzej masło, na którym delikatnie zrumień mąkę, rozprowadź ja rosołem, dodaj gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie, pieprz, cukier, karmel, sok z cytryny, dosól i ugotuj razem.
- Miękką i odsączoną z tłuszczu kaczkę wyjmij na talerz.
- Do wywaru spod kaczki wlej przygotowany sos, podlej winem i zagotuj.
- Ostudzoną kaczkę rozbierz na małe kawałki (kości odrzuć) i pokrój: pierś wzdłuż na 4 części; każdą nóżkę na 2 części; grzbiet na równe 4 kawałki; wątróbkę i żołądek na plasterki.
- Potrzebujesz 2 takie same półmiski lub półmisek z pokrywą. Na półmisku ułóż pokrojone części kaczki i polej je po wierzchu przetartym przez sito sosem. Drugi lub pokrywę wykorzystasz do pieczenia kołderki z ciasta.
- Przygotuj ciasto francuskie według tego przepisu i rozwałkuj.
Wytnij z rozwałkowanego ciasta, w zależności od półmiska, elipsę lub okrąg wielkości tego półmiska. Ułóż ciasto na wypukłej stronie pokrywy lub półmiska. Posmaruj całe roztrzepanym jajem i przyozdób kulkami, gwiazdkami, księżycami zrobionymi z ciasta, które pozostało. Piec w temperaturze 200°C przez około 30÷35 minut.
- Po tym czasie wyjmij z piekarnika ciasto i ułóż je delikatnie na wierzchu półmiska z kaczką. Podawaj na stół.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Skrzydełka też odrzuć, no chyba, że lubisz i chce ci się je obierać z mięska.
Źródło: M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz