- Przygotowanie pieczeni:
- Rozbij mięso tłuczkiem (nie rozpłaszczaj zbytnio); posól, obsyp mąką i zrumień z obu stron na 5 dag rozpalonego masła; następnie skrop sokiem z cytryny, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, pilnując, aby się nie przypaliło – obracaj i ewentualnie podlewaj odrobiną wody, gdy wyparuje.
- W między czasie zetrzyj na tarce chleb, posiekaj drobno 3 cebule i duś je na pozostałym maśle; gdy cebula będzie miękka, zwiększ płomień, dodaj do niej chleb (możesz trochę posolić i popieprzyć), wymieszaj i po chwili zdejmij z kuchni; gdy przestygnie dodaj żółtko – wymieszaj.
- Wyjmij na wpół surową pieczeń, ponacinaj na bardzo cienkie, ukośne plastry, tak, aby trzymała się razem od spodu do kupy; w co drugie nacięcie ponakładaj przygotowaną cebulę z chlebem – wygładź i uściśnij.
- Do rondla po mięsie podsyp mąki, zasmaż ją, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i duś do jej miękkości; podlej wodą, włóż pieczeń, przykryj rondel pokrywką i wstaw do piekarnika, aby się dopiekła; w trakcie pieczenia od czasu do czasu polej pieczeń sosem i dodaj łyżkę wody.
- Gdy pieczeń będzie miękka, wyłóż ją w całości na półmisek, a sos przetrzyj przez sito lub delikatnie zmiksuj blenderem. Gotowe!
- Pieczeń obłóż smażonymi knedelkami, krokietami z ziemniaków lub ugotowanymi młodymi ziemniaczkami. Oddzielnie podaj zasmażaną kapustę.
Życzę smacznego!
Źródła:
M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz