piątek, 2 marca 2018

Pieczeń huzarska

Z przepisów Marii Disslowej
  1. Proporcje składników:
    1. mięso wołowe w jednym kawałku [1] — 1 kg;
    2. cebula — 4 szt. (ok. 12 dag);
    3. sok z ½ cytryny;
    4. masło — 8 dag;
    5. mąka — 1 dag;
    6. czarny, suchy chleb — 3 dag;
    7. 1 żółtko;
    8. sól i pieprz — opcjonalnie do smaku;
Brak foto potrawy!
  1. Przygotowanie pieczeni:
    1. Rozbij mięso tłuczkiem (nie rozpłaszczaj zbytnio); posól, obsyp mąką i zrumień z obu stron na 5 dag rozpalonego masła; następnie skrop sokiem z cytryny, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, pilnując, aby się nie przypaliło – obracaj i ewentualnie podlewaj odrobiną wody, gdy wyparuje.
    2. W między czasie zetrzyj na tarce chleb, posiekaj drobno 3 cebule i duś je na pozostałym maśle; gdy cebula będzie miękka, zwiększ płomień, dodaj do niej chleb (możesz trochę posolić i popieprzyć), wymieszaj i po chwili zdejmij z kuchni; gdy przestygnie dodaj żółtko – wymieszaj.
    3. Wyjmij na wpół surową pieczeń, ponacinaj na bardzo cienkie, ukośne plastry, tak, aby trzymała się razem od spodu do kupy; w co drugie nacięcie ponakładaj przygotowaną cebulę z chlebem – wygładź i uściśnij.
    4. Do rondla po mięsie podsyp mąki, zasmaż ją, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i duś do jej miękkości; podlej wodą, włóż pieczeń, przykryj rondel pokrywką i wstaw do piekarnika, aby się dopiekła; w trakcie pieczenia od czasu do czasu polej pieczeń sosem i dodaj łyżkę wody.
    5. Gdy pieczeń będzie miękka, wyłóż ją w całości na półmisek, a sos przetrzyj przez sito lub delikatnie zmiksuj blenderem. Gotowe!
    6. Pieczeń obłóż smażonymi knedelkami, krokietami z ziemniaków lub ugotowanymi młodymi ziemniaczkami. Oddzielnie podaj zasmażaną kapustę.
Życzę smacznego!


Źródła:
M. Disslowa, Praktyczny Podręcznik Kucharstwa, Poznań 1931.

Brak komentarzy: