piątek, 7 grudnia 2018

Pasztet z jajek

Z przepisów Babci michaliny
Poniżej podaję podstawowy przepis na pasztet z jajek. Należy go traktować, choć taki też jest smaczny, jako bazę wyjściową do dalszych kombinacji poszerzonych o inne produkty.
    Proporcje składników:
    1. Jajka  —  10 szt.;
    2. Bułki (czerstwe)  —  2 małe;
    3. Mleko  —  250 ml;
    4. Masło  —  3 łyżki;
    5. Cebula  —  1 szt.;
    6. Natka posiekanej pietruszki  —  opcjonalnie;
    7. Sól  —  opcjonalnie do smaku;
    8. Pieprz  —  opcjonalnie do smaku;
    9. Bułka tarta  —  opcjonalnie;
Brak foto potrawy!
    Przygotowanie pasztetu:
    1. Bułki umieść w garnku i zalej zimną wodą a jak dobrze namokną to dokładnie odciśnij z nich wodę.
    2. W między czasie ugotuj na twardo 8 jajek a następnie ostudź.
    3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na złoto na 2 łyżkach masła.
    4. Jajka, bułki i cebulkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa. [1]
    5. Zmielone składniki wymieszaj z 2 surowymi jajkami i natką pietruszki doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    6. Umieść masę jajeczną w wysmarowanej pozostałym masłem i posypanej bułką tartą formie i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku (około 200°C) przez 15 ÷ 20 min.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Kolejność mielenia w standardowych maszynkach do mielenia mięsa: żółtka, cebula, białka i bułki.
    2. Można jeszcze inaczej: zeszklonej cebuli nie mielimy a białka drobno siekamy i wraz z cebulą mieszamy z pozostałymi składnikami.

Brak komentarzy: