Przygotowanie pasztetu:
- Bułki umieść w garnku i zalej zimną wodą a jak dobrze namokną to dokładnie odciśnij z nich wodę.
- W między czasie ugotuj na twardo 8 jajek a następnie ostudź.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na złoto na 2 łyżkach masła.
- Jajka, bułki i cebulkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa. [1]
- Zmielone składniki wymieszaj z 2 surowymi jajkami i natką pietruszki doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Umieść masę jajeczną w wysmarowanej pozostałym masłem i posypanej bułką tartą formie i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku (około 200°C) przez 15 ÷ 20 min.
Życzę smacznego! Baltazar.
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Kolejność mielenia w standardowych maszynkach do mielenia mięsa: żółtka, cebula, białka i bułki.
- Można jeszcze inaczej: zeszklonej cebuli nie mielimy a białka drobno siekamy i wraz z cebulą mieszamy z pozostałymi składnikami.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz