środa, 28 sierpnia 2019

Wino z ryżu - wermut

Z przepisów Baltazara
    Proporcje składników:
    1. woda  —  7 l;
    2. ryż biały  —  1 kg;
    3. cukier biały  —  3 kg;
    4. cukier waniliowy  —  2 opakowania;
    5. drożdże  —  10 dag;
    6. imbir suszony  —  1 łyżeczka;
    7. tymianek  —  1 łyżeczka;
    8. gałka muszkatołowa, zmielona  —  1 łyżeczka;
    9. goździki  —  30 szt.;
    10. ziele angielskie  —  15 szt.;
    11. pieprz czarny  —  kilka sztuk;
    12. rodzynki  —  10 dag;
    13. sok z jednej cytryny;
    Przygotowanie:
    1. Wodę doprowadź zagotuj a następnie odstaw na 10÷15 minut, aby trochę ostygła.
    2. Po tym czasie, intensywnie mieszając rozpuść w niej cukier wraz cukrem waniliowym.
    3. Do odpowiedniej wielkości gąsiora wsyp dobrze wypłukany ryż w zimnej wodzie, wszystkie przyprawy i wlej sok z cytryny.
    4. Rozdrobnione drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody i dodaj do gąsiora, który następnie zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną.
    5. Odstaw gąsior do ciemnego miejsca na około sześć tygodni [1].
    6. Po upływie podanego czasu oraz zaprzestaniu fermentacji, nie wstrząsając gąsiorem, zlej roztwór z nad osadu za pomocą rurki do czystego gąsiora lub fermentatora i odstaw w to samo miejsce na kolejne osiem tygodni [1].
    7. Po tym czasie porozlewaj wermut do butelek. Gotowe ale nie tak do końca, gdyż wino przechowywane w butelkach w odpowiednich warunkach również dojrzewa i staje się lepsze, nabiera jeszcze bardziej pożądanego smaku i aromatu. Butelki z wermutem przechowuj w odpowiednio stabilnej temperaturze i w ciemnych pomieszczeniach.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
      Ad 1. Wino jest bardzo wrażliwe na temperaturę. Optymalne warunki, w jakich powinno być przechowywane to 10–14°C. Gdy w pomieszczeniu będzie zbyt ciepło lub zbyt chłodno, proces dojrzewania trunku zostanie zakłócony. Jeszcze bardziej szkodliwe, dla jakości wina są nagłe wahania temperatury.

Brak komentarzy: