Przygotowanie:
- Wodę doprowadź zagotuj a następnie odstaw na 10÷15 minut, aby trochę ostygła.
- Po tym czasie, intensywnie mieszając rozpuść w niej cukier wraz cukrem waniliowym.
- Do odpowiedniej wielkości gąsiora wsyp dobrze wypłukany ryż w zimnej wodzie, wszystkie przyprawy i wlej sok z cytryny.
- Rozdrobnione drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody i dodaj do gąsiora, który następnie zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną.
- Odstaw gąsior do ciemnego miejsca na około sześć tygodni [1].
- Po upływie podanego czasu oraz zaprzestaniu fermentacji, nie wstrząsając gąsiorem, zlej roztwór z nad osadu za pomocą rurki do czystego gąsiora lub fermentatora i odstaw w to samo miejsce na kolejne osiem tygodni [1].
- Po tym czasie porozlewaj wermut do butelek. Gotowe ale nie tak do końca, gdyż wino przechowywane w butelkach w odpowiednich warunkach również dojrzewa i staje się lepsze, nabiera jeszcze bardziej pożądanego smaku i aromatu. Butelki z wermutem przechowuj w odpowiednio stabilnej temperaturze i w ciemnych pomieszczeniach.
Życzę smacznego! Baltazar.
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
Ad 1. Wino jest bardzo wrażliwe na temperaturę. Optymalne warunki, w jakich powinno być przechowywane to 10–14°C. Gdy w pomieszczeniu będzie zbyt ciepło lub zbyt chłodno, proces dojrzewania trunku zostanie zakłócony. Jeszcze bardziej szkodliwe, dla jakości wina są nagłe wahania temperatury.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz