Z przepisów Babci Michaliny | |
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni i dopóki trwa sezon na dynię, należy wykorzystywać ją w swojej kuchni jak najwięcej... | |
Przetwory to wspaniały, wręcz cudowny wynalazek kulinarny, dzięki któremu smak świeżych warzyw i owoców zostaje zatrzymany na dłużej w słoikach, bez użycia zbędnych konserwantów.
Puree, mus lub przecier z dyni, to wyśmienity przetwór na zimę, który można mrozić lub wekować w słoikach. Aby przygotować puree, mus czy przecier z dyni potrzebna będzie oczywiście dynia. Ale jaka będzie najlepsza? Na straganach piętrzą się dynie różnych rozmiarów, kolorów i kształtów. Różnią się nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Przy tylu odmianach dyni można naprawdę dostać oczopląsu. Która do czego? W rozpoznaniu odmian dyni pomoże Ci poniższa wizualizacja rodzajów dyni jadalnej i ich zastosowania w kuchni: |
Dynia zwyczajna to bardzo popularna odmiana dyni zazwyczaj okrągłego kształtu i soczyście pomarańczowej barwie. Należy jednak pamiętać, że może być również podłużna i osiągać naprawdę spore rozmiary. Odmiany dyni zwyczajnej to m.in.: kabaczek, patison i dynia makaronowa. Dynia zwyczajna idealnie nadaje się na przetwory oraz na zupę i sosy, które należy doprawiać aromatycznymi przyprawami. Nie jest odpowiednia do dyniowych deserów, gdyż jest najmniej słodka ze wszystkich odmian. |
|
Dynia makaronowa (pochodzenie Japonia) swoją nazwę zawdzięcza miąższowi, który po ugotowaniu rozpada się na włókna, przypominające makaron. Jest to mała dynia, zazwyczaj o podłużnym kształcie. Jej skórka może przybierać różny kolor, od jasnozielonego, przez żółty, do pomarańczowego. Wyróżnia się delikatnym smakiem, a konsystencja miąższu sprawia, że najlepiej wykorzystywać ją do warzywnych makaronów, placków dyniowych, sosów i marynat octowych. Dynia makaronowa nie nadaje się do zup i deserów, ponieważ jej struktura może być w nich nieco problematyczna. Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej. |
|
Hokkaido, to zgrabna japońska dynia, która jest niewielkich rozmiarów. Skórka jej jest intensywnie pomarańczowa a miąższ złocisty i zwarty. To bardzo popularna dynia jadalna, która swoją sławę zawdzięcza między innymi bardzo cienkiej skórce, którą nie trzeba obierać, wystarczy porządnie ją wyszorować za pomocą szczoteczki. Potrawy z dyni Hokkaido mogą być przygotowywane na słodko i na słono, mogą byś zapiekane i gotowane np. na parze. Wobec powyższego z dyni Hokkaido można przyrządzić kremową zupę, zapiekankę, puree, warzywa na parze oraz ciasta, serniki i desery. |
|
Dynia piżmowa wygląda jak ogromna gruszka o jasnożółtej skórce. Jej miąższ jest jasnopomarańczowy, zwarty z małą ilością pestek. Jest raczej mała lub średniej wielkości. Jej skórka jest bardzo cienka, dlatego nie sprawia trudności z obieraniem - ja to robię obieraczką do warzyw. Jej słodkawy smak sprawia, że dynia piżmowa jest bardzo uniwersalna i pasuje zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Można ją zapiekać, dodawać do ciast i miksować na zupy oraz koktajle. W takim razie co zrobić z dyni piżmowej?
|
|
Dynia masłowa jest odmianą dyni piżmowej. Dynia ta jest mała i ma bardzo ciekawy kształt – trochę kuli, trochę sześcianu. Pod wpływem ciepła robi się bardziej pomarańczowa a jej intensywnie pomarańczowy, słodkawy i kremowy miąższ sprawia, że dynia ta jest doskonała na dyniową zupę-krem. |
|
Pieczemy dynie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C a czas pieczenia zależny jest od rodzaju dyni i czy pieczona jest w całości czy w kawałkach. Tak przygotowane puree można zamrozić bez pasteryzacji i wykorzystać np. do robienia chlebka, ciast czy kopytek. Życzę smacznego! Baltazar.
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni i dopóki trwa sezon na dynię, należy wykorzystywać ją w swojej kuchni jak najwięcej. To jednoroczne warzywo naładowane jest witaminami. Dynie, szczególnie o intensywnie pomarańczowym miąższu posiadają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, E, PP, ponadto zawierają w sobie składniki mineralne, zwłaszcza żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Dynia bogata jest w białko, które jednak nie tuczy! Należy do niskokalorycznych, gdyż przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Pestki dyni są źródłem organicznego, łatwo przyswajalnego, cynku (130÷202 mg na kg pestek). Należy pamiętać, że niedobór cynku powoduje mnóstwo dolegliwości związanych m.in. z prostatą. Cynk jest potrzebny włosom i paznokciom, a u płci męskiej, od urodzenia do starości, wpływa przede wszystkim na czynności jąder. Mężczyźni potrzebują cynku czterokrotnie bardziej niż kobiety. Pestki dyni składają się w 30÷40% z oleju zawierającego bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu i obniżających poziom tzw. "złego cholesterolu (LDL)", a co za tym idzie, zapobiegają miażdżycy. Ponadto znajdują się w nich lekkostrawne białka, mikroelementy, selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno oma ciemno-zielono-brązowy kolor, orzechowy zapach oraz smak i zaliczany jest do olejów lekkostrawnych. Zawiera kwas linolowy i olejowy oraz duże ilości witaminy: A, B1, B2, B6, C, D, E. Jest również bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk. Powinno się go używać do sałatek i innych potraw przygotowywanych na zimno. Przechowujemy go w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go podgrzewać. Źródła: Wikipedia, wolna encyklopedia; Część grafiki pochodzi ze strony MAXPIXEL |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz