piątek, 30 sierpnia 2019

Zielone naleśniki ze szpinakiem

Przepis udostępniła Olga Iwanowna z Połtawy na Ukrainie
Dzieci bardzo często niechętnie jedzą warzywa a zwłaszcza szpinak, więc ten przepis jest świetnym rozwiązaniem, aby przemycić im do potrawy szpinak. Jaskrawo zielone, nietypowe naleśniki będą smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym.
    Proporcje składników:
    1. mleko  —  2,5 szklanki;
    2. jajko  —  1 szt.;
    3. świeży szpinak  —  1 pęczek;
    4. soda oczyszczona  —  1 szczypta;
    5. sól  —  1 szczypta;
    6. mąka  —  opcjonalnie;
    7. olej roślinny  —  2÷3 łyżki;
    Przygotowanie:
    1. Roztrzep jajko z dwoma szklankami mleka, solą i sodą. Pół szklanki mleka zachowaj do ciasta.
    2. Wypłucz szpinak. Umieść go w blenderze (ja stosuję blender kielichowy), dodaj kilka łyżek mleka i zmiksuj na gładką masę.
    3. Do masy szpinakowej wlej mieszankę jajeczno-mleczną, i dodając mąkę miksuj na wolnych obrotach do konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby rozcieńczaj mlekiem lub dodawaj mąki.
    4. Na koniec do ciasta dodaj trzy łyżki oleju roślinnego i smaż placki na rozgrzanej patelni po obu stronach.
    5. Gotowe placki można zawijać z farszem lub jeść gorące z zupą lub barszczem.
Życzę smacznego! Baltazar.   

Brak komentarzy: