piątek, 30 sierpnia 2019

Naleśniki z dyni

Przepis Valentiny z wsi Opiszna na Ukrainie
    Proporcje składników:
    1. pestki z dyni, łuskane [1]  —  50 dag;
    2. jajka  —  3 szt.;
    3. cukier  —  1 łyżka;
    4. mąka  —  25 dag;
    5. mleko  —  500 ml;
    6. soda oczyszczona  —  1 łyżeczka;
    7. kwasek cytrynowy [2]  —  łyżeczki;
    8. sól  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie:
    1. Zmiel w blenderze pestki dyni na miazgę [1].
    2. Dodaj jajka, cukier, ciepłe, ale niegotowane mleko i dokładnie wszystko ubij.
    3. Następnie dodaj mąkę, kwasek cytrynowy sodę oczyszczoną, sól i ponownie, na wolnych obrotach wymieszaj wszystko na gładką jednolitą masę naleśnikową. Daj teraz ciastu odpocząć 20 minut.
    4. Gorącą patelnię posmaruj olejem i wlej na nią małą chochelką ciasto. Naleśniki smaż z obu stron.
    5. W trakcie smażenia pierwszego naleśnika rozpuść masło, którym, za pomocą pędzelka, posmaruj każdy placek zaraz po usmażeniu.
    6. Proponowane nadzienie to ser lub serek homogenizowany na słodko ze sparzonymi rodzynkami, ale to wszystko zależy od indywidualnego gustu i smaku.
    7. Nadziane naleśniki można podpiec w rozgrzanym do temp 180 °C piekarniku przez kilka minut.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
      Ad 1. Valentina użyła pestek z dyni olbrzymiej, melonowej żółtej, gdyż są bardziej miękkie i słodsze, ale można użyć dowolnie innych. Twarde pestki należy jednak zblanszować, aby zmiękły i dawały rozgnieść się widelcem.
      Ad 2. Ja użyłbym soku z cytryny!

Brak komentarzy: