Przygotowanie:
- Zmiel w blenderze pestki dyni na miazgę [1].
- Dodaj jajka, cukier, ciepłe, ale niegotowane mleko i dokładnie wszystko ubij.
- Następnie dodaj mąkę, kwasek cytrynowy sodę oczyszczoną, sól i ponownie, na wolnych obrotach wymieszaj wszystko na gładką jednolitą masę naleśnikową. Daj teraz ciastu odpocząć 20 minut.
- Gorącą patelnię posmaruj olejem i wlej na nią małą chochelką ciasto. Naleśniki smaż z obu stron.
- W trakcie smażenia pierwszego naleśnika rozpuść masło, którym, za pomocą pędzelka, posmaruj każdy placek zaraz po usmażeniu.
- Proponowane nadzienie to ser lub serek homogenizowany na słodko ze sparzonymi rodzynkami, ale to wszystko zależy od indywidualnego gustu i smaku.
- Nadziane naleśniki można podpiec w rozgrzanym do temp 180 °C piekarniku przez kilka minut.
Życzę smacznego! Baltazar.
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
Ad 1. Valentina użyła pestek z dyni olbrzymiej, melonowej żółtej, gdyż są bardziej miękkie i słodsze, ale można użyć dowolnie innych. Twarde pestki należy jednak zblanszować, aby zmiękły i dawały rozgnieść się widelcem.
Ad 2. Ja użyłbym soku z cytryny!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz