sobota, 31 sierpnia 2019

Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym

Z przepisów Babci Michaliny
    Proporcje składników:
    1. puree z dyni  —  1 szklanka;
    2. mąka pszenna  —  1,5 szklanki [1];
    3. jedno jajko;
    4. masło —  4 dag;
    5. szałwia, świeża  —  6÷8 listków;
    6. parmezan lub inny twardy ser  —  opcjonalnie;
    7. sól  —  do smaku;
    Przygotowanie:
    1. Puree wymieszaj z mąką oraz jajkiem i wyrób na gładką masę, może być dość luźna i klejąca.
    2. Odrywaj po kawałku ciasto i formuj w rękach owalne kluski a następnie dociśnij lekko wierzch widelcem.
    3. Wkładaj kluseczki do gotującej się wody i gotuj około dwóch minut - od wypłynięcia a następnie odsącz na sitku.
    4. Na patelni rozgrzej masło, wrzucić szałwię i kluski. Smaż aż nabiorą lekko złocistej skórki.
    5. Posól i podawaj lekko posypane parmezanem.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
      Ad 1. Mąki możesz potrzebować ciut więcej.

      Gnocchi – rodzaj włoskich klusek podobnych do polskich kopytek.

Brak komentarzy: