sobota, 31 sierpnia 2019

Kapustniki z mięsem i warzywami

Z przepisów Baltazara
Nazwałem to danie „kapustniki”, choć inni na nie mówią gołąbki bez zawijania lub gołąbki inaczej. Jak zwał tak zwał, ale są smaczne, zwłaszcza z odpowiednio przyrządzonym sosem.
    Proporcje składników na gołąbki:
    1. mięso mielone  —  1 kg;
    2. kapusta biała  —  50 dag;
    3. pietruszka  —  30 ;
    4. marchewka  —  30 dag;
    5. cebula  —  50 dag;
    6. jajka —  2÷3 szt.;
    7. bułka tarta  —  opcjonalnie;
    8. sól  —  opcjonalnie;
    9. pieprz  —  opcjonalnie;
    10. olej  —  opcjonalnie;
    Składniki na sos:
    1. bulion;
    2. przecier pomidorowy;
    3. śmietana;
    4. czosnek;
    5. koperek;
    6. mąka;
    Przygotowanie gołąbków:
    Wszystko przygotowujesz tak jakbyś robił kotlety mielone.
    1. Kapustę, pietruszkę, marchewkę oraz cebulę bardzo drobno posiekaj i wrzuć do miski.
    2. Dodaj mięso mielone, jajka, łyżkę oleju, dopraw solą oraz pieprzem i wszystko zagniatając dłonią wymieszaj.
    3. W trakcie zagniatania dodawaj bułkę tartą [1] w takiej ilości, aby otrzymać konsystencję kotleta mielonego.
    4. Gotowa masę podziel na porcje wielkości kotletów mielonych i układaj na desce podsypanej bułką tartą.
    5. Rozgrzej porządnie olej na patelni i obsmaż na nim kotleciki z wszystkich stron na rumiano.
    6. Rumiane kotleciki poukładaj na blasze i podlej obficie przygotowanym wcześniej sosem.
    7. Zapiec całość w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180÷200°C przez około 15 minut. Gotowe!
    Podawaj gorące z ziemniakami, gnocchi, solo...
    Przygotowanie sosu:
      Proporcji składników na sos Michalina nie podała, więc zagotuj 1 litr rosołu, dodaj 2÷4 posiekane ząbki czosnku, rozpuść w nim odpowiednią ilość przecieru, dopraw solą oraz pieprzem i zagęść mąką roztrzepaną ze śmietaną. Sos ma być dość gęsty.
      Możesz też wybrać jakiś sos z tej strony!
      Posiekanym koperkiem posyp całość potrawy.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
      Ad 1. Dodając bułkę tartą rób to powoli. Niech bułka ma czas na pochłanianie wilgoci, pęcznienie i wraz z jajkami klejenie składników. Jeżeli masa będzie tego wymagać, to dodaj jajko!

Brak komentarzy: