Przygotowanie gołąbków:
Wszystko przygotowujesz tak jakbyś robił kotlety mielone.
- Kapustę, pietruszkę, marchewkę oraz cebulę bardzo drobno posiekaj i wrzuć do miski.
- Dodaj mięso mielone, jajka, łyżkę oleju, dopraw solą oraz pieprzem i wszystko zagniatając dłonią wymieszaj.
- W trakcie zagniatania dodawaj bułkę tartą [1] w takiej ilości, aby otrzymać konsystencję kotleta mielonego.
- Gotowa masę podziel na porcje wielkości kotletów mielonych i układaj na desce podsypanej bułką tartą.
- Rozgrzej porządnie olej na patelni i obsmaż na nim kotleciki z wszystkich stron na rumiano.
- Rumiane kotleciki poukładaj na blasze i podlej obficie przygotowanym wcześniej sosem.
- Zapiec całość w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180÷200°C przez około 15 minut. Gotowe!
Podawaj gorące z ziemniakami, gnocchi, solo...
Przygotowanie sosu:
Proporcji składników na sos Michalina nie podała, więc zagotuj 1 litr rosołu, dodaj 2÷4 posiekane ząbki czosnku, rozpuść w nim odpowiednią ilość przecieru, dopraw solą oraz pieprzem i zagęść mąką roztrzepaną ze śmietaną. Sos ma być dość gęsty.
Możesz też wybrać jakiś sos z tej strony!
Posiekanym koperkiem posyp całość potrawy.
Życzę smacznego! Baltazar.
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
Ad 1. Dodając bułkę tartą rób to powoli. Niech bułka ma czas na pochłanianie wilgoci, pęcznienie i wraz z jajkami klejenie składników. Jeżeli masa będzie tego wymagać, to dodaj jajko!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz