niedziela, 1 września 2019

Pieczona dynia Hokkaido

Z przepisów Baltazara
    Proporcje składników:
    1. dynia Hokkaido  —  1 kg;
    2. czosnek  —  kilka ząbków;
    3. rozmaryn, świeży  —  ½ pęczka;
    4. szałwia, świeża  —  ½ pęczka;
    5. oliwa z oliwek Extravergine  —  opcjonalnie;
    6. sól i pieprz  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie potrawy:
    1. Wypłucz i wysusz szałwię oraz rozmaryn, następnie poobrywaj listki, które drobniutko posiekaj.
    2. Umyj szczoteczką dokładnie dynię, przekrój ją na pół, usuń wszystkie gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokrój na niewielkie plastry, które wrzuć na blachę do pieczenia.
    3. Plastry skrop oliwą, posyp posiekaną zieleniną i czosnkiem a następnie piec w temperaturze 180÷200°C przez około 30 minut.
Życzę smacznego! Baltazar.   

Brak komentarzy: