niedziela, 1 września 2019

Dynia Hokkaido – pełna miska

Przepis rodem z Włoch, nadesłał Giuseppe Molinari.
    Proporcje składników:
    1. dojrzała dynia Hokkaido  —  1 średnia;
    2. miks kaszy gryczanej, ryżu, komosy ryżowej  —  10 dag;
    3. cebulka szalotka  —  1 szt.;
    4. pomidorki cherry  —  ¾ szklanki;
    5. tofu, jako dodatek na  —  ok. 10 dag;
    6. szałwia  —  opcjonalnie;
    7. sól i pieprz  —  opcjonalnie;
    8. oliwa ExtraVergine  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie potrawy:
    1. Dobrze umyj szczoteczką dynię, przekrój ją na pół i łyżką starannie wybierz gniazda nasienne.
    2. Jedną połowę dyni pozostaw w całości, a drugą pokrój w grube plastry.
    3. Tak przygotowane dynie umieść na blasze, obsyp solą, pieprzem, sproszkowaną szałwią i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut – do miękkości plastrów i połówki dyni.
    4. W międzyczasie dobrze wypłucz zboża, wsyp je na osolony wrzątek i gotuj przez 20 minut – najlepiej na al'dente.
    5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i uduś na nim posiekaną szalotkę, następnie dodaj pomidorki, a kiedy zmiękną dodaj ugotowane zboża.
    6. Miękkie plastry dyni pokrój w kostkę i dodaj do zbóż z pomidorkami - wymieszaj.
    7. Przygotowanym farszem napełnij połówkę dyni i posyp tofu. Podawaj gorące.
Życzę smacznego! Giuseppe.   

Brak komentarzy: