niedziela, 1 września 2019

Zapiekanka z puree ziemniaczanym

Przepis anonimowego internauty
    Proporcje składników:
    1. mięso mielone  —  40 dag;
    2. pieczarki  —  5 dużych;
    3. cebula  —  2 szt.;
    4. krojone pomidory z puszki  —  1 op.;
    5. kostka rosołowa  —  1 szt.;
    6. czosnek  —  2 ząbki;
    7. ziemniaki  —  80 dag;
    8. ser żółty  —  10 dag;
    9. mleko  —  1 szklanka;
    10. jajka  —  2 szt.;
    11. olej  —  opcjonalnie;
    12. sól  —  opcjonalnie;
    13. pieprz  —  opcjonalnie;
    14. papryka czerwona, słodka  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie potrawy:
    1. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
    2. Rozgrzej w rondlu troszkę oleju i zrumień na nim cebulę na złoty kolor – w połowie duszenia cebuli dodaj czosnek.
    3. Jak cebula i czosnek osiągną złoty kolor wrzuć mięso, oczyszczone i pokrojone pieczarki, pomidory z zalewą oraz kostkę bulionową. Dopraw solą, pieprzem i duś ok. 25÷30 minut.
    4. W miedzy czasie obierz i ugotuj ziemniaki - ugotowane odcedź i odparuj. Ostudzone przypraw pieprzem oraz solą i utrzyj z mlekiem[1].
    5. Żaroodporną formę natłuść. Na dno wyłóż mięso z sosem, przykryj ziemniaczanym puree i posyp startym żółtym serem. Rozmąconymi jajkami polej wierzch potrawy i posyp słodką papryką.
    6. Zapiekasz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25 minut. GOTOWE.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
      Ad 1. Zamiast puree ziemniaczanego mozesz użyć puree z dyni.

Brak komentarzy: