Przygotowanie potrawy:
- Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
- Rozgrzej w rondlu troszkę oleju i zrumień na nim cebulę na złoty kolor – w połowie duszenia cebuli dodaj czosnek.
- Jak cebula i czosnek osiągną złoty kolor wrzuć mięso, oczyszczone i pokrojone pieczarki, pomidory z zalewą oraz kostkę bulionową. Dopraw solą, pieprzem i duś ok. 25÷30 minut.
- W miedzy czasie obierz i ugotuj ziemniaki - ugotowane odcedź i odparuj. Ostudzone przypraw pieprzem oraz solą i utrzyj z mlekiem[1].
- Żaroodporną formę natłuść. Na dno wyłóż mięso z sosem, przykryj ziemniaczanym puree i posyp startym żółtym serem. Rozmąconymi jajkami polej wierzch potrawy i posyp słodką papryką.
- Zapiekasz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25 minut. GOTOWE.
Życzę smacznego! Baltazar.
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
Ad 1. Zamiast puree ziemniaczanego mozesz użyć puree z dyni.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz