Przygotowanie:
- Grzyby dobrze oczyść i wypłucz a następnie namocz na noc po czym ugotuj w tej samej wodzie. Ugotowane pokrój w cienkie paski.
- Mięso pokrój na niewielkie kawałki (jak na gulasz) i umieść w odpowiedniej wielkości rondlu.
Do mięsa dodaj grzyby oraz drobno posiekaną cebulę i wszystko zalej dwoma szklankami wody wymieszanej z sokiem z kapusty.
- Rondel przykryj pokrywką i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości - około 2 godziny.
- Dopraw wszystko pieprzem i solą do smaku a następnie zagęść rozbełtaną mąką z małą ilością wody.
- Jeszcze raz wszystko zagotuj.
Życzę smacznego! Baltazar.
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Możesz zastosować mięsa mieszane - wołowe z wieprzowym.
- Poleszucy (ukr. Поліщуки Poliszuki, Poleszuki, biał. Палешукі ) – grupa etniczna, która zamieszkiwała Polesie, dzisiaj zamieszkują odległe tereny Polski, Białorusi i Ukrainy... [Czytaj więcej o Poleszuckich.]
Źródła:
Wikipedia, wolna encyklopedia;
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz