czwartek, 26 marca 2020

Gulasz Poleszucki

Kuchnia białoruska, polska i ukraińska
Przepis udostępniła Alona Kostiuczuk.
    Proporcje składników:
    1. Mięso wieprzowe lub wołowe [1]  —  1 kg;
    2. Sok z kiszonej kapusty  —  2 szklanki;
    3. Borowiki suszone  —  4 szt.;
    4. Cebula, duża  —  1 szt.;
    5. Mąka  —  1 łyżka;
    6. Kminek  —  1 łyżka;
    7. Sól  —  opcjonalnie;
    8. Pieprz  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie:
    1. Grzyby dobrze oczyść i wypłucz a następnie namocz na noc po czym ugotuj w tej samej wodzie. Ugotowane pokrój w cienkie paski.
    2. Mięso pokrój na niewielkie kawałki (jak na gulasz) i umieść w odpowiedniej wielkości rondlu.
      Do mięsa dodaj grzyby oraz drobno posiekaną cebulę i wszystko zalej dwoma szklankami wody wymieszanej z sokiem z kapusty.
    3. Rondel przykryj pokrywką i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości - około 2 godziny.
    4. Dopraw wszystko pieprzem i solą do smaku a następnie zagęść rozbełtaną mąką z małą ilością wody.
    5. Jeszcze raz wszystko zagotuj.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Możesz zastosować mięsa mieszane - wołowe z wieprzowym.
    2. Poleszucy (ukr. Поліщуки Poliszuki, Poleszuki, biał. Палешукі ) – grupa etniczna, która zamieszkiwała Polesie, dzisiaj zamieszkują odległe tereny Polski, Białorusi i Ukrainy... [Czytaj więcej o Poleszuckich.]


Źródła:
Wikipedia, wolna encyklopedia;

Brak komentarzy: