piątek, 27 marca 2020

Kotleciki kijowskie w sosie

Przepis Alony Kostiuczuk - kuchnia ukraińska
    Proporcje składników na kotleciki:
    1. Mięso wołowe  —  50 dag;
    2. Cebula  —  2 szt.;
    3. Jajka  —  3 szt.;
    4. Nasiona nasturcji  —  1 łyżka;
    5. Mocna czysta wódka  —  1 łyżka;
    6. Bułka tarta  —  1 łyżka;
    7. Przecier pomidorowy  —  1 łyżka;
    8. Olej do smażenia  —  około ½ szklanki;
    9. Sól  —  opcjonalnie;
    10. Pieprz  —  opcjonalnie;
    Proporcje składników na sos:
    1. Zsiadłe mleko  —  1 szklanka;
    2. Ogórki korniszony  —  3 szt.;
    3. Koperek świeży  —  1 pęczek;
    4. Cukier  —  1 łyżeczka;
    Przygotowanie kotlecików:
    1. Zmiel mięso razem z cebulą i nasionami nasturcji.
    2. Następnie dodaj przecier pomidorowy, wódkę oraz bułkę tartą i dobrze wszystko wymieszaj.
    3. Do wymieszanych składników wbij jaja, dopraw solą oraz pieprzem i wszystko dobrze wyrób ręką.
    4. Uformuj podłużne pulpeciki, które usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
    Przygotowanie sosu:
    1. Korniszony obierz ze skórki i drobniutko posiekaj.
    2. Koperek opłucz i także drobniutko posiekaj.
    3. Usmażone kotleciki przełóż do rondla, wlej zsiadłe mleko, dodaj korniszony, koperek i cukier - wymieszaj.
    4. Duś chwilę wszystko razem pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Formując kotleciki nasmaruj palce olejem. Mięso nie będzie się przylepiać.

Brak komentarzy: