sobota, 28 marca 2020

Łężnie łemkowskie

Łemkowie żyli skromnie, więc ich potrawy były proste, z małą ilością składników. W kuchni podkarpackiej znajdziemy dużo potraw z ziemniaków, grzybów i przeróżnych warzyw. Jest w niej sporo dań wegetariańskich i wegańskich. Jedną z takich potraw są łężnie bieszczadzkie, zwane również łemkowskimi. Te przepyszne kotlety ziemniaczane, nadziewane gotowaną, kiszoną kapustą nabierają wybitnego smaku polane sosem grzybowym.
Zapraszam do spróbowania poniższej potrawy :)
Z przepisów Babci Michaliny
    Proporcje składników:
    1. Ziemniaki  —  1½ kg;
    2. Kwaszona kapusta  —  75 dag;
    3. Cebula duża  —  1 szt.;
    4. Masło  —  1 łyżka;
    5. Sól  —  opcjonalnie;
    6. Pieprz  —  opcjonalnie;
    7. Smalec do smażenia  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie:
    1. Ugotuj obrane i wypłukane ziemniaki w osolonej wodzie.
    2. W trakcie gotowania ziemniaków przesmaż na złoty kolor posiekaną cebulę.
    3. Odcedzone i odparowane ziemniaki utłucz dobrze lub zmiel w maszynce [1] wraz z uduszoną cebulką - cebulkę do ziemniaków dodaj bez tłuszczu. Tłuszcz zachowaj.
    4. Do małej ilości wody dodaj kapustę, podlej tłuszczem z cebulki i uduś ją na małym ogniu. Pod koniec duszenia dopraw do smaku pieprzem i solą.
    5. Z gorącej lub co najmniej bardzo ciepłej masy ziemniaczanej uformuj placki tej samej wielkości - masa ziemniaczana powinna być gęsta.
    6. Na placku ułóż kapustę w taki sposób aby brzegi placka pozostały wolne od kapusty; nakryj placka drugim i zaciśnij delikatnie ich brzegi tak aby powstał jeden kotlet z nadzieniem kapuścianym.
    7. Gotowe placki smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu
    Placki wybornie smakują z sosem grzybowym i surówkami.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Ziemniaki zalecam zmielić maszynką do mięsa lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.

Brak komentarzy: