sobota, 28 marca 2020

Haluszki

Z przepisów Babci Michaliny - kuchnia łemkowska
    Proporcje składników:
    1. Jajko  —  1 szt.;
    2. Ziemniaki [1]  —  8 szt.;
    3. Mąka ziemniaczana  —  2 łyżki;
    4. Słonina wędzona  —  15 dag;
    5. Cebula, mała  —  1 szt.;
    6. Sól, pieprz  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie:
    1. Ugotuj 4 obrane ziemniaki a po ugotowaniu i odcedzeniu z wody przepuść przez praskę.
    2. 4 surowe ziemniaki obierz ze skórki, wypłucz i zetrzyj na tarce.
    3. Utarte i ugotowane ziemniaki umieść w jednej misce. Wbij jajko i dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku (o pieprzu Michalina nie pisze - ja dodaję!).
      Wyrób dłonią gładkie ciasto.
    4. Słoninę pokrój na małą kosteczkę i stop na patelni razem z drobno posiekaną cebulą.
    5. Ciasto nabieraj łyżką [2] i kładź na wrzątek.
    6. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wrzątku wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz, okraś tłuszczem ze skwarkami oraz cebulką. Podawaj gorące [3].
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Ziemniaki dobierz takiej samej wielkości, albo tak, aby po podzieleniu na pół, miały podobną wagę.
    2. Kluseczki można formować dłońmi - pracochłonne.
    3. Osobiście do kluseczek serwuję szklankę zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu.

Brak komentarzy: