Przygotowanie:
- Ugotuj 4 obrane ziemniaki a po ugotowaniu i odcedzeniu z wody przepuść przez praskę.
- 4 surowe ziemniaki obierz ze skórki, wypłucz i zetrzyj na tarce.
- Utarte i ugotowane ziemniaki umieść w jednej misce. Wbij jajko i dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku (o pieprzu Michalina nie pisze - ja dodaję!).
Wyrób dłonią gładkie ciasto.
- Słoninę pokrój na małą kosteczkę i stop na patelni razem z drobno posiekaną cebulą.
- Ciasto nabieraj łyżką [2] i kładź na wrzątek.
- Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wrzątku wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz, okraś tłuszczem ze skwarkami oraz cebulką. Podawaj gorące [3].
Życzę smacznego! Baltazar.
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Ziemniaki dobierz takiej samej wielkości, albo tak, aby po podzieleniu na pół, miały podobną wagę.
- Kluseczki można formować dłońmi - pracochłonne.
- Osobiście do kluseczek serwuję szklankę zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz