sobota, 28 marca 2020

Gołąbki z tartymi pyrami i kaszą

Z przepisów Babci Michaliny - kuchnia łemkowska
    Proporcje składników:
    1. Główka kapusty  —  1 szt.;
    2. Ziemniaki  —  2 kg;
    3. Cebula  —  1 szt.;
    4. Jajko  —  1 szt.;
    5. Masło lub smalec  —  2 łyżki;
    6. Kasza manna lub jęczmienna [1] —  3 garstki;
    7. Pieprz, sól  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie:
    1. Najpierw sparz kaszę.
    2. Przygotuj liście kapusty. Jak to zrobić? Zobacz filmik.
    3. Ziemniaki zetrzyj na tarce, wbij do nich jajko i dodaj zaparzoną kaszę, cebulę oraz przyprawy. Wyrób dłonią farsz.
    4. Przygotowane nadzienie pozawijaj w liście kapusty a następnie poukładaj w odpowiedniej wielkości rondlu. Zalej gołąbki wodą i duś 1,5 godziny na wolnym ogniu.
    5. Podawaj gorące polane omastą lub sosem grzybowym.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Jeżeli wybierzesz kaszę jęczmienną to użyj najdrobniejszej.

Brak komentarzy: