sobota, 28 marca 2020

Kiszka ziemniaczana

Z przepisów Babci Michaliny - kuchnia kresowa
    Proporcje składników:
    1. Ziemniaki  —  3 kg;
    2. Tłuszcz od jelit [1]  —  20 dag;
    3. Grube jelita wieprzowe  —  około 1 metr;
    4. Słonina, świeża  —  10 dag;
    5. Cebula  —  1 szt;
    6. Sól, pieprz  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie kiszki:
    1. Ziemniaki obierz, wypłucz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
    2. Cebulę drobno posiekaj.
    3. Tłuszcz od jelit pokrój drobno, przesmaż, a pod koniec dodaj przygotowaną cebulę.
    4. Z utartych ziemniaków odlej nadmiar soku, dodaj tłuszcz z cebulą oraz sól i pieprz; dokładnie wymieszaj.
    5. Otrzymaną masą wypełnij oczyszczone jelita - zrób to dość luźno. Końce zwiąż sznurkiem i ułóż na lekko natłuszczonej blasze.
    6. Słoninę drobno pokrój i przesmaż na patelni, następnie polej kiszkę kilkoma łyżkami roztopionego tłuszczu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Kiedy kiszka się ogrzeje, w kilku miejscach nakłuj jelito ostrą wykałaczką - zapobiegnie to pękaniu błony.
    7. W trakcie pieczenia polewaj kiszkę tłuszczem, a gdy ładnie się przyrumienia obróć ją na drugą stronę. Piec 1 godzinę.
    8. Po tym czasie wyłóż kiszkę na talerz i okraś skwarkami.
    9. Podawaj gorącą z surówkami.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Zamiast tłuszczu od jelit możesz zastosować nasz rodzimy smalec.

Brak komentarzy: