Przygotowanie kiszki:
- Ziemniaki obierz, wypłucz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Tłuszcz od jelit pokrój drobno, przesmaż, a pod koniec dodaj przygotowaną cebulę.
- Z utartych ziemniaków odlej nadmiar soku, dodaj tłuszcz z cebulą oraz sól i pieprz; dokładnie wymieszaj.
- Otrzymaną masą wypełnij oczyszczone jelita - zrób to dość luźno. Końce zwiąż sznurkiem i ułóż na lekko natłuszczonej blasze.
- Słoninę drobno pokrój i przesmaż na patelni, następnie polej kiszkę kilkoma łyżkami roztopionego tłuszczu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Kiedy kiszka się ogrzeje, w kilku miejscach nakłuj jelito ostrą wykałaczką - zapobiegnie to pękaniu błony.
- W trakcie pieczenia polewaj kiszkę tłuszczem, a gdy ładnie się przyrumienia obróć ją na drugą stronę. Piec 1 godzinę.
- Po tym czasie wyłóż kiszkę na talerz i okraś skwarkami.
- Podawaj gorącą z surówkami.
Życzę smacznego! Baltazar.
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Zamiast tłuszczu od jelit możesz zastosować nasz rodzimy smalec.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz