Przygotowanie blinów:
- Roztrzep jaja w mleku. Następnie dodaj mąkę, sól i ciągle mieszając dolewaj wodę - masa ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Na rozgrzanym smalcu usmaż cienkie placki.
- Gotowe bliny wstaw do ciepłego piekarnika.
Przygotowanie nadzienia:
- Ugotowane ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do purée ziemniaczanego.
- Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i krótko razem przesmaż. Dodaj do ziemniaków i kiełbasy.
- Następnie dodaj śmietanę, chrzan, sól i pieprz.
- Masę podgrzej na parze ciągle mieszając.
- Smaruj masą bliny i składaj po dwa lub nakładaj masę na połówkę blina i składaj go na pół.
- Podawaj gorące, więc podsmaż bliny na patelni, albo potrzymaj jakiś czas w gorącym piekarniku.
Życzę smacznego! Baltazar.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz