niedziela, 29 marca 2020

Bliny wołyńskie, gryczane

Z przepisów Babci Michaliny
    Proporcje składników na bliny:
    1. Mąka gryczana  —  25 dag;
    2. Mąka pszenna  —  2 łyżki;
    3. Mleko  —  1 szklanka;
    4. Jaja  —  2 szt.;
    5. Sól  —  opcjonalnie;
    6. Woda  —  opcjonalnie;
    7. Smalec do smażenia  —  opcjonalnie;
    Proporcje składników do nadzienia:
    1. Ziemniaki średniej wielkości  —  5 szt.;
    2. Kiełbasa  —  10 dag;
    3. Boczek wędzony  —  10 dag;
    4. Cebula  —  1 szt.;
    5. Śmietana  —  3 łyżki;
    6. Chrzan utarty  —  1 łyżka;
    7. Sól, pieprz  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie blinów:
    1. Roztrzep jaja w mleku. Następnie dodaj mąkę, sól i ciągle mieszając dolewaj wodę - masa ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
    2. Na rozgrzanym smalcu usmaż cienkie placki.
    3. Gotowe bliny wstaw do ciepłego piekarnika.
    Przygotowanie nadzienia:
    1. Ugotowane ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę.
    2. Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do purée ziemniaczanego.
    3. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i krótko razem przesmaż. Dodaj do ziemniaków i kiełbasy.
    4. Następnie dodaj śmietanę, chrzan, sól i pieprz.
    5. Masę podgrzej na parze ciągle mieszając.
    6. Smaruj masą bliny i składaj po dwa lub nakładaj masę na połówkę blina i składaj go na pół.
    7. Podawaj gorące, więc podsmaż bliny na patelni, albo potrzymaj jakiś czas w gorącym piekarniku.
Życzę smacznego! Baltazar.   

Brak komentarzy: