niedziela, 29 marca 2020

Garniak łemkowski

Przepis dodał Baltazar
Jak już napisałem w jednym ze starszych postów Łemkowie słynęli z dań prostych, o małej ilości składników. Ta zupa przebiła tą prostotę niewyobrażalnie. Nie licząc przypraw Łemkowie zastosowali w GARNIAKU trzy produkty a zupa jest wyśmienita i rzekłbym błyskawiczna.
Ugotuj i skosztuj. Polecam.
    Proporcje składników:
    1. Rosół wołowy [1]  —  1 litr;
    2. Ser biały  —  25 dag;
    3. Żółtka jajka  —  2 szt.;
    4. Natka pietruszki  —  opcjonalnie;
    5. Sól i pieprz  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie zupy:
    1. Wywar zagotuj i odlej z niego jedną szklankę.
    2. Żółtka dokładnie wymieszaj z serem [2] i rozcieńcz szklanką wywaru.
    3. Wywar ponownie zagotuj i stopniowo do niego dodawaj (ciągle mieszając) masę serową.
    4. Całość dopraw przyprawami i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. W zasadzie możesz zastosować każdy wywar mięsny, jednak najbardziej zbliżony do oryginału jest wywar z kości wołowych lub baranich. W wegetariańskiej wersji możesz zastosować wywar jarzynowy, z którego zupa jest również wyjątkowo smaczna.
    2. Ponieważ ma powstać jednolita masa zalecam zblendowanie sera z żółtkami.
    3. Do natki pietruszki dodaję (jak akurat mam) świeży lubczyk.

Brak komentarzy: