niedziela, 29 marca 2020

Bliny podolskie

Z przepisów Babci Michaliny
    Proporcje składników:
    1. Ziemniaki  —  1 kg;
    2. Mąka gryczana  —  20 dag;
    3. Jaja  —  3 szt.;
    4. Cebula średniej wielkości  —  2 szt.;
    5. Śmietana  —  1 szklanka;
    6. Masło  —  1 łyżeczka;
    7. Sól  —  opcjonalnie;
    8. Tłuszcz do smażenia  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie:
    1. Obrane ziemniaki ugotuj a następnie zmiel w maszynce lub przepuść przez praskę do ziemniaków.
    2. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj ją do ziemniaków.
    3. Następnie wlej do ziemniaków śmietanę, wsyp mąkę, posól do smaku i dodaj żółtka jajek. Dokładnie wymieszaj.
    4. Z białek ubij pianę na sztywno, dodaj ją do masy ziemniaczanej i wymieszaj.
    5. Usmaż dość grube bliny.
    6. Podawaj gorące z sosem grzybowym.
Życzę smacznego! Baltazar.   

Brak komentarzy: