poniedziałek, 30 marca 2020

Kołduny litewskie

Z przepisów Babci Michaliny
    Proporcje składników do ciasta:
    1. Mąka  —  2 szklanki;
    2. Woda  —  2/3 szklanki;
    3. Sól  —  opcjonalnie;
    Proporcje składników do nadzienia:
    1. Polędwica wołowa  —  20 dag;
    2. Baranina z udźca  —  20 dag;
    3. Barani łój nerkowy  —  20 dag;
    4. Rosół  —  2÷3 łyżki;
    5. Czosnek  —  opcjonalnie;
    6. Majeranek  —  opcjonalnie;
    7. Pieprz  —  opcjonalnie;
    8. Sól  —  opcjonalnie;
    9. Cukier  —  odrobina;
    10. Rosół do gotowania kołdunów;
    11. Masło  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie ciasta na kołduny:
    1. Z mąki i osolonej wody zagnieć ciasto. Wyrabiaj go dotąd, aż stanie się elastyczne i szkliste, po czym odstaw przykryte ściereczką na ½ godziny.
    Przygotowanie nadzienia do kołdunów:
    1. Polędwicę i baraninę obierz ze ścięgien i błon a łój wstaw na kilkanaście minut do lodówki.
    2. Mięso pokrój drobniutko.
    3. Zimny łój ostrugaj nożem na cienkie wiórki i połącz z mięsem, dodaj szczyptę cukru, sól, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej 2÷3 łyżki rosołu i wyrób dłonią gęstą masę.
    Przygotowanie kołdunów:
    1. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej a z nadzienia uformuj kuleczki wielkości orzecha laskowego.
    2. Z kawałków ciasta i nadzienia wykonaj małe kołduny [1], które ugotuj w osolonym rosole (3÷5 minut).
    3. Na gorącym głębokim półmisku połóż kilka kawałeczków świeżego masła, na nim umieść partię gorących kołdunów i znów na nich połóż kawałki masła (nie top masła na patelni).
    4. Podawaj bardzo gorące.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
      Jak szybciej zrobić kołduny?
      Ciasto rozwałkuj jak najcieniej a z nadzienia uformuj kuleczki wielkości orzecha laskowego. Kulki nadzienia poukładaj w odpowiedniej odległości, rzędem na połowie rozwałkowanego ciasta, przykryj je drugą połową i palcami, delikatnie dociśnij wolne przestrzenie między kulkami mięsnymi. Teraz kieliszkiem np. do wódki odetnij ciasto wypełnione mięsem. Podociskaj palcami dla pewności brzegi kołdunów. GOTOWE.

Brak komentarzy: