Przygotowanie ciasta na kołduny:
- Z mąki i osolonej wody zagnieć ciasto. Wyrabiaj go dotąd, aż stanie się elastyczne i szkliste, po czym odstaw przykryte ściereczką na ½ godziny.
Przygotowanie nadzienia do kołdunów:
- Polędwicę i baraninę obierz ze ścięgien i błon a łój wstaw na kilkanaście minut do lodówki.
- Mięso pokrój drobniutko.
- Zimny łój ostrugaj nożem na cienkie wiórki i połącz z mięsem, dodaj szczyptę cukru, sól, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej 2÷3 łyżki rosołu i wyrób dłonią gęstą masę.
Przygotowanie kołdunów:
- Ciasto rozwałkuj jak najcieniej a z nadzienia uformuj kuleczki wielkości orzecha laskowego.
- Z kawałków ciasta i nadzienia wykonaj małe kołduny [1], które ugotuj w osolonym rosole (3÷5 minut).
- Na gorącym głębokim półmisku połóż kilka kawałeczków świeżego masła, na nim umieść partię gorących kołdunów i znów na nich połóż kawałki masła (nie top masła na patelni).
- Podawaj bardzo gorące.
Życzę smacznego! Baltazar.
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
Jak szybciej zrobić kołduny?
Ciasto rozwałkuj jak najcieniej a z nadzienia uformuj kuleczki wielkości orzecha laskowego. Kulki nadzienia poukładaj w odpowiedniej odległości, rzędem na połowie rozwałkowanego ciasta, przykryj je drugą połową i palcami, delikatnie dociśnij wolne przestrzenie między kulkami mięsnymi. Teraz kieliszkiem np. do wódki odetnij ciasto wypełnione mięsem. Podociskaj palcami dla pewności brzegi kołdunów. GOTOWE.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz