Przygotowanie:
- Włóż ślimaki do kosza z przykrywą, z sałatką i bułką tartą lub otrębami - bułkę tartą lub otręby skrop wodą i zadbaj aby stale były wilgotne; pozostaw je na dwa dni.
- W drugim etapie opłucz je w wodzie i occie, aż przestaną się pienić. Na koniec opłucz je ponownie pod bieżącą wodą.
- Umieść ślimaki w zimnej wodzie z solą i zacznij gotować na małym ogniu; jak pod wpływem ciepła zaczną wychodzić ze skorupy, podnieś płomień, aby umarły, zanim będą mogły wrócić do skorupki; gotuj je przez pół godziny.
- Energicznym ruchem wyjmij ślimaki z muszli za pomocą małego widelczyka i wytnij czarną część z przewodem pokarmowym.
- Na rozgrzaną oliwę na sporej patelni wrzuć czosnek i papryczkę chili; gdy się zarumienią zdejmij patelnię z ognia i rozetrzyj sardele za pomocą widelca.
- W ostatnim etapie przygotowania ślimaków, postaw znów patelnię na ogniu, dodaj obrane ze skórki pomidory i listki mięty i posól do smaku; po zagotowaniu dodaj ślimaki i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Życzę smacznego! Baltazar.
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Zamiast świerzych pomidorów możesz zastosować pastę pomidorową.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz