sobota, 4 lipca 2020

Ślimaki w pomidorach

Kuchnia włoska
Przed przygotowaniem potrawy, pozostaw ślimaki na dwa dni w celu oczyszczenia - wypróżnienia się ślimaków. Następnie dostosuj się do wszystkich etapów przygotowania ślimaków w pomidorach.
    Proporcje składników:
    1. Ślimaki  —  50 szt.;
    2. Pomidory  —  30 dag;
    3. Odsolone sardele  —  2 szt.;
    4. Oliwa  —  4 łyżki;
    5. Czosnek  —  2 ząbki;
    6. Mięta, świeża  —  kilka listków;
    7. Papryka, ostra  —  do smaku;
    8. Sól  —  do smaku;
    Przygotowanie:
    1. Włóż ślimaki do kosza z przykrywą, z sałatką i bułką tartą lub otrębami - bułkę tartą lub otręby skrop wodą i zadbaj aby stale były wilgotne; pozostaw je na dwa dni.
    2. W drugim etapie opłucz je w wodzie i occie, aż przestaną się pienić. Na koniec opłucz je ponownie pod bieżącą wodą.
    3. Umieść ślimaki w zimnej wodzie z solą i zacznij gotować na małym ogniu; jak pod wpływem ciepła zaczną wychodzić ze skorupy, podnieś płomień, aby umarły, zanim będą mogły wrócić do skorupki; gotuj je przez pół godziny.
    4. Energicznym ruchem wyjmij ślimaki z muszli za pomocą małego widelczyka i wytnij czarną część z przewodem pokarmowym.
    5. Na rozgrzaną oliwę na sporej patelni wrzuć czosnek i papryczkę chili; gdy się zarumienią zdejmij patelnię z ognia i rozetrzyj sardele za pomocą widelca.
    6. W ostatnim etapie przygotowania ślimaków, postaw znów patelnię na ogniu, dodaj obrane ze skórki pomidory i listki mięty i posól do smaku; po zagotowaniu dodaj ślimaki i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Zamiast świerzych pomidorów możesz zastosować pastę pomidorową.

Brak komentarzy: