niedziela, 16 sierpnia 2020

Zupa fasolowa z żeberkami

Przepis prosto ze staropolskiej kuchni
Porcji: dla 4 osób;
Czas przygotowania : 45 min.
    Proporcje składników:
    1. sucha biała fasola  —  20 dag;
    2. wędzone żeberka wieprzowe  —  20 dag;
    3. kiełbasa wędzona  —  10 dag;
    4. marchewka  —  2 szt.;
    5. papryka zielona  —  2 szt.;
    6. pomidor  —  1 szt.;
    7. cebula  —  1 szt.;
    8. smalec wieprzowy  —  4 łyżki;
    9. mąka pszenna  —  20 g;
    10. liście laurowe  —  2 szt.;
    11. mielona papryka słodka  —  1 łyżka;
    12. cząber suszony  —  1 łyżeczka;
    13. posiekana natka pietruszki  —  2 łyżki;
    14. sól  —  do smaku;
    15. pieprz czarny  —  do smaku;
    Przygotowanie:
    1. Fasolę zalej 750 ml zimnej wody i odstaw na 12 godzin.
    2. Po 12 godz. dodaj żeberka, liście laurowe, cząber oraz sól i gotuj do miękkości żeberek.
    3. W między czasie obierz marchew, oczyść paprykę z gniazd nasiennych, pokrój je w cienkie paski i podsmaż na smalcu - wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej.
    4. Miękkie mięso wyjmij, oddziel od kości, pokrój w małą kostkę i ponownie umieść w garnku wraz z podsmażonymi warzywami.
    5. Pokrojoną w kawałki kiełbasę podsmaż na smalcu po warzywach i przy pomocy łyżki cedzakowej przełóż do zupy.
    6. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklij lekko drobno posiekaną cebulę; następnie dodaj mąkę i podsmaż całość na jasną zasmażkę; teraz dodaj paprykę oraz obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora - smaż mieszając jeszcze przez 2 min; zalej całość ok. 250 ml zimnej wody, wymieszaj i wlej do zupy - zagotuj.
    7. Podawaj posypując pietruszką.
Życzę smacznego! Baltazar.   

Brak komentarzy: