sobota, 15 stycznia 2022

Kiełbasa biała w piwie

Przepis z regionu warmińsko-mazurskiego
Danie pod kufelek, gdyż sos ma posmak goryczki.
    Proporcje składników:
    1. kiełbasa biała surowa  —  70 dag;
    2. piwo jasne  —  1 l;
    3. masło  —  ½ dag;
    4. cebula  —  20 dag;
    5. mąka  —  1 dag;
    6. sok z cytryny  —  opcjonalnie;
    7. kostka bulionowa  —  1 szt.;
    8. sól, pieprz  —  opcjonalnie;
    Przygotowanie:
    1. Kiełbasę włóż do wrzącego piwa, przykryj pokrywką i odstaw na 15 minut. Nie gotuj!
    2. Po 15 minutach kiełbasę wyjmij a w otrzymanym wywarze ugotuj pokrojoną cebulę.
    3. Gdy cebula będzie miękka zmiksuj ją. Do otrzymanego sosu dodaj masło, sok z cytryny, przypraw pieprzem oraz solą do smaku i zagęść całość mąką.
    4. Kiełbasę podawaj polaną otzymanym sosem z ziemniakami.
Życzę smacznego! Baltazar.   

    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Kiełbasa do parzenia ma mieć temperaturę pokojową.

Brak komentarzy: