środa, 16 grudnia 2015

Karp pieczony z czosnkiem i papryką - Fokhagymás-paprikás egészben sült ponty

Kuchnia węgierska
Karp (Cyprinus carpio) – gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych. Hodowany i poławiany na dużą skalę jako ryba konsumpcyjna.
Karp występuje obecnie w ok. 60 krajach na wszystkich kontynentach prucz Antarktydy. W wielu z nich jest uważany za szkodnika. W Stanach Zjednoczonych oraz w Australii jest uznawany za groźny gatunek inwazyjny. W tym drugim kraju, wobec braku tradycji konsumpcji tej ryby, produkuje się z karpi nawóz.
  1. Składniki:
    1. Karp  —  3 kilogramowy;
    2. Papryka  —  2 łyżki;
    3. Czosnek  —  12 ząbków;
    4. Olej słonecznikowy  —  200 ml;
    5. Woda  —  75 ml;
    6. Sól  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Spraw karpia, przekrój go na pół wzdłuż grzbietu (kręgosłupa), połówkę z kręgosłupem ponacinaj w poprzek w odległości 1 ÷ 2 cm (patrz na foto), następnie natrzyj solą wewnątrz i na zewnątrz. Drugą połowę pokrój na pół dzwonki... dalej w punkcie 5.
    2. Czosnek obierz z łupinek, pognieć nożem i pomieszaj z papryką. Upchaj równomiernie w nacięciach.
    3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, umieść rybę w żaroodpornym naczyniu, posmaruj jej wierzch olejem przy pomocy pędzelka, resztę oleju wylej na spód naczynia i piecz około 40 ÷ 45 minut polewając ją co 5 minut własnym sokiem - pamiętaj aby uzupełniać ubytki sosu dolewając do naczynia wodę.
    4. Węgrzy podają tak przygotowanego karpia z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i ogórkiem kwaszonym.
    5. Drugą połowę ryby pokrój na pół dzwonki i przyrządź je tym sposobem. Możesz spróbować smażyć ją razem z tamtą połówką, ale istnieje ryzyko, że bez kręgosłupa będzie się rozlatywać i zrobi się w naczyniu mięsno-oścista masa. W/p usmaż ją tradycyjnie po polsku i będzie ok. Węgrzy z tej połówki gotują zupę rybną: filetują, gotują ości rasem z głową około 2 h dodając mięso do zupy na koniec gotowania... Patrz tutaj.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: