- Przygotowanie:
- Spraw karpia, przekrój go na pół wzdłuż grzbietu (kręgosłupa), połówkę z kręgosłupem ponacinaj w poprzek w odległości 1 ÷ 2 cm (patrz na foto), następnie natrzyj solą wewnątrz i na zewnątrz. Drugą połowę pokrój na pół dzwonki... dalej w punkcie 5.
- Czosnek obierz z łupinek, pognieć nożem i pomieszaj z papryką. Upchaj równomiernie w nacięciach.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, umieść rybę w żaroodpornym naczyniu, posmaruj jej wierzch olejem przy pomocy pędzelka, resztę oleju wylej na spód naczynia i piecz około 40 ÷ 45 minut polewając ją co 5 minut własnym sokiem - pamiętaj aby uzupełniać ubytki sosu dolewając do naczynia wodę.
- Węgrzy podają tak przygotowanego karpia z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i ogórkiem kwaszonym.
- Drugą połowę ryby pokrój na pół dzwonki i przyrządź je tym sposobem. Możesz spróbować smażyć ją razem z tamtą połówką, ale istnieje ryzyko, że bez kręgosłupa będzie się rozlatywać i zrobi się w naczyniu mięsno-oścista masa. W/p usmaż ją tradycyjnie po polsku i będzie ok. Węgrzy z tej połówki gotują zupę rybną: filetują, gotują ości rasem z głową około 2 h dodając mięso do zupy na koniec gotowania... Patrz tutaj.
Życzę smacznego!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz