poniedziałek, 7 grudnia 2015

Marynowana cebulka

Z przepisów Babci Michaliny
Na 4 słoiki
  • Składniki:
    • mała cebulka, najlepsza byłaby szalotka lub dymka - 50 dag;
    • woda - 2 szklanki;
    • ocet - ½ szklanki;
    • cukier - 2 łyżki;
    • sól - 1 łyżka;
    • listki laurowe, malutkie - 4 sztuki;
    • pieprz ziarnisty - 8 sztuk;
    • ziele angielskie - 4 sztuki;
    • czosnek - 4 obrane ząbki;
  1. Przygotowanie:
    1. Zagotuj wodę, rozprowadź w niej cukier a po ostudzeniu ocet.
    2. Obrz cebulki ze skórki, w przypadku dymki odetnij korzonki i zielony szczypiorek.
    3. Przygotuj wysterylizowane słoiczki.
    4. Powrzucaj do nich po ¼ części cebulki, listka laurowego, pieprzu, ziela angielskiego oraz czosnku i zalej przygotowaną zalewą.
    5. Zakręć słoiki, wstaw do dużego garnka z wodą i gotuj około 10 minut od momentu wrzenia wody.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: