wtorek, 8 grudnia 2015

Polędwiczki z dzika w winno-jałowcowym sosie

Danie dla 4 ÷ 5 osób.
  • Składniki:
    • polędwiczki z dzika - 80 dag;
    • olej;
    • marynowana perłowa cebulka - 3 łyżki;
    • masło klarowane - 1 łyżka;
    • kwaśna śmietana - ½ szklanki;
    • gin - kieliszek;
    • czerwone wytrawne wino - 1 szklanka;
    • cebula - 2 sztuki;
    • czosnek - 6 ÷ 8 ząbków;
    • sól
    • jałowiec - 8 ziaren;
    • pieprz czarny - 6 ziaren;
    • pieprz mielony - w/u;
    • goździki - 4 sztuki;
    • liść laurowy;
    • musztarda - 3 łyżki;
    • czerwony ocet winny - 4 łyżki;
Zalewa Ginowo-Jałowcowa:

Wino wymieszaj z octem i ginem, dodaj grubo posiekane cebule, starty drobno czosnek, ziarna pieprzu, 4 całe i 4 rozgniecione owoce jałowca, goździki oraz liść laurowy. Do zalewy włóż mięso i wstaw do chłodziarki na 2 do 3 dni, odwracając mięso na drugą stronę przynajmniej raz dziennie.
  1. Przygotowanie:
    1. Po zakończeniu peklowania mięso wyjmij i odsącz, zalewę przecedź. Mięso dobrze natrzyj solą i pieprzem, posmaruj ze wszystkich stron musztardą i mocno obsmaż na oleju rozgrzanym do temperatury 180 ÷ 200°C.
    2. Wyjmij mięso z tłuszczu, odsącz z oleju i włóż do żaroodpornego naczynia, dodaj od razu cebulkę.
    3. Roztop masło na maleńkim ogniu i powoli rozprowadź w nim zalewę, wlej całość do mięsa.
    4. Duś całość, do miękkości mięsa, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Na koniec do sosu dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
    5. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i np. sałatką z pomidorów.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: