Przepis z kuchni australijskiej.
- Składniki:
- Polędwica wołowa - 600 g;
- Jajka - 1 żółtko i 1 całe jajko;
- Banany - 2 szt;
- Cebula - jedna mała;
- Masło - 50 g;
- Śmietana - 3 łyżki;
- Mąka - 20 g;
- Chrzan utarty - 1 łyżka;
- Cukier - 1 szczypta;
- Bułka tarta;
- Pieprz, sól do smaku;
- Masło do smażenia;
- Skruszałe mięso podziel na 4 plastry, rozgnieć dłonią, ponacinaj dookoła brzegi i smaż na maśle (30 g) kilka minut z obu stron, posyp solą i pieprzem, trzymaj w cieple.
- Obrane banany przepołów wzdłuż. Roztrzep 1 jajko z pieprzem i solą do smaku na talerzyku a na drugi wysyp mąkę, obtocz w nich banany i usmaż na pozostałym maśle.
- Chrzan wymieszaj z rozkłóconym żółtkiem i śmietaną, wlej na patelnię z bananami, dodaj szczyptę cukru i zagotuj.
- Steki podawaj obłożone bananami, polane sosem z ziemniakami purée
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz