sobota, 19 grudnia 2015

Szalotka

Szalotka - (allium ascalonicum) roślina warzywna z rodziny amarylkowatych, aromatyczna, podobna w smaku do cebuli. We Francji, gdzie jest najpopularniejsza, była uprawiana już w czasach karolińskich.
Wyróżnia się kilka odmian szalotek: szara - o małej bulwie i delikatnym smaku; krągła - czerwona, najbliższa cebuli; gruszkowata - o wydłużonej bulwie, mniej aromatyczna; a także szalotka o dużej bulwie, charakterystyczna dla płd. Francji.
Drobno posiekana szalotkę dodaje się do surówek, sałatek, ryb i mięs grilowanych lub smażonych na patelni, do sosów (bearneński, Bercy, na czerwonym winie, winegret), a także do masła aromatyzowanego. Małe szalotki wielkości rzodkiewki są też uprawiane na Dalekim Wschodzie i stanowią składnik wielu potraw kuchni indonezyjskiej, malajskiej, tajskiej i chińskiej.
Szalotki nie należy przechowywać w lodówce, gdyż jej zapach może przejść na inne produkty.

Brak komentarzy: