poniedziałek, 7 grudnia 2015

Ziemniaczana buchta

Ilość porcji: 8 osób.
  • Składniki:
    • 30 dag obranych surowych ziemniaków;
    • drożdże - 2 ÷ 3 dag;
    • ½ l przegotowanego mleka;
    • 50 dag mąki razowej;
    • 1 jajko;
    • czosnek - drobno utarty, ilość wedle uznania;
    • majeranek - ilość wedle uznania;
    • kminek mielony - ilość wedle uznania;
    • sól, pieprz do smaku - ilość wedle uznania;
    • olej do posmarowania blachy - około 1,5 łyżki;
    • mąka razowa do wysypania na posmarowaną olejem blachę.
  1. Przygotowanie:
    1. W niewielkiej ilości cieplego mleka rozprowadź drożdże, następnie zetrzyj na drobnej tarce ziemniaki.
    2. Wlej do ziemniaków pozostałe mleko i wszystkie składniki wraz zaczynem z drożdży. Wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny, do wyrośnięcia.
    3. Blachę do pieczenia posmaruj obficie tłuszczem i posyp mąką razową. Wylej na nią przygotowaną zawartość i odstaw blachę jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
    4. W między czasie rozgrzewaj piekarnik do temperatury 220 ° C, włóż nasze ciasto i piec przez około 30 minut na złoty kolor. Pod koniec pieczenia posmaruj cienko buchtę olejem przy pomocy miękkiego pędzelka.
Na marginesie: podając do spożycia możesz położyć na wierzch usmażone plastry boczku z cebulką; usmażone talarki kiełbasy, kiełbasy z cebulką; pieczeń wieprzową; wołową etc. Możesz buchtę zrobić na ostro z papryką i posmarować przed końcem przy pomocy pędzelka olejem chili. Jak ci podpowie finezja kucharza.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: