piątek, 11 grudnia 2015

Ziemniaki zapiekane z mielonką

Ze zbioru przepisów Babci Michaliny
  • Składniki:
    • Ziemniaki - 75 dag;
    • Mielonka wieprzowa - 20 dag;
    • Śmietana - ¾ szklanki;
    • Jajko - 1 szt;
    • Przyprawa włoska - ½ łyżeczki;
    • Margaryna - 3 dag;
    • Tarta bułka - 1 łyżka;
    • Sól, pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Prodiż lub żaroodporne naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką.
    2. Obrane ziemniaki pokrajać w niezbyt grubą kostkę, obgotować w wodzie, ale tylko tyle, aby nieco zmiękły, lecz nie rozgotowały się (niedogotowane). Mielonkę bardzo drobno pokrajać.
    3. Do naczynia wlać śmietanę, dodać jajko i dokładnie wymieszać, a następnie dołożyć pokrajaną mielonkę i przyprawę włoską lub zieloną pietruszkę.
    4. W wysmarowanym prodiżu ułożyć warstwę ziemniaków, przełożyć sosem, przykryć ziemniakami i zalać resztą sosu. Warstwy ziemniaków oprószać pieprzem i solą. Zapiekamy.
    5. Podajemy z surówką z porów lub mizerią.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: