czwartek, 10 grudnia 2015

Ziemniaki u "pani szewcowej"

Z przepisów Babci Michaliny
  • Składniki:
    • Ziemniaki - 1,2 kg;
    • Cebula - 20 dag;
    • Wędzony boczek lub słonina - 15 dag;
    • Sól, pieprz - do smaku;
    • Zielenina;
  1. Przygotowanie:
    1. Obrane i umyte ziemniaki pokrajać na plasterki mniej więcej jednakowej grubości. Cebulę pokrajać w dość cienkie półksiężyce, boczek lub słoninę w drobną kostkę.
    2. ⅓ część słoniny lub boczku rozsypać na dnie prodiża lub garnka i warstwami układać ziemniaki, przekładając je surową cebulą. Każdą warstwę osolić i opieprzyć do smaku. Ziemniaki można też posypać rozkruszonym majerankiem lub przyprawą "jarzynka" Między warstwy ziemniaków włożyć część boczku lub słoniny, resztą posypać potrawę po wierzchu.
    3. Podlać około 1 szklanką wody, prodiż zamknąć i zapiekać potrawę około 30 minut. Tyle samo trzeba piec ziemniaki w piekarniku.
    4. Podawać z surówką z kapusty lub kiszonych ogórków.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: