- Przygotowanie:
- Obrane i umyte ziemniaki pokrajać na plasterki mniej więcej jednakowej grubości. Cebulę pokrajać w dość cienkie półksiężyce, boczek lub słoninę w drobną kostkę.
- ⅓ część słoniny lub boczku rozsypać na dnie prodiża lub garnka i warstwami układać ziemniaki, przekładając je surową cebulą. Każdą warstwę osolić i opieprzyć do smaku. Ziemniaki można też posypać rozkruszonym majerankiem lub przyprawą "jarzynka" Między warstwy ziemniaków włożyć część boczku lub słoniny, resztą posypać potrawę po wierzchu.
- Podlać około 1 szklanką wody, prodiż zamknąć i zapiekać potrawę około 30 minut. Tyle samo trzeba piec ziemniaki w piekarniku.
- Podawać z surówką z kapusty lub kiszonych ogórków.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz