czwartek, 10 grudnia 2015

Zapiekanka z ziemniaków, boczku i kiełbasy

Z przepisów Babci Michaliny
  • Składniki:
    • Ziemniaki - obranych 1 ÷ 1,2 kg;
    • Boczek wędzony - 60 dag;
    • Kiełbasa zwyczajna lub toruńska, lub podwawelska - 60 dag;
    • Słonina - kilka plastrów (tylko wówczas jak chudy boczek);
    • Cebula - 1 szt;
    • Czosnek - 1 ÷ 2 ząbki;
    • Papryka mielona;
    • Sól, pieprz - do smaku;

  1. Przygotowanie:
    1. Pokrój: ziemniaki, kiełbasę, boczek na cienkie plasterki 3 ÷ 4 mm; cebulę w bardzo cienkie półksiężyce;
    2. Słoninę zastosuj tylko wówczas jak będziesz miał chudy boczek. Odkrój od płata kilka plastrów - ilość zależy od powierzchni naczynia, które zastosujesz do pieczenia zapiekanki. UWAGA! Przy tłustym boczku zwiększ jego ilość o 10 ÷ 15 dag; 
    3. Do naczynia żaroodpornego poukładaj warstwami produkty, nie zapominając o przyprawach - pierwszy boczek a na niego cała cebula i czosnek, ziemniaki, kiełbasa, ziemniaki, boczek, ziemniaki, kiełbasa itd. Układaj tak, aby na koniec zostały ziemniaki, które posyp papryką i warstwa przykrywająca z tłustego boczku. W przypadku chudego boczku warstwę przykrywającą utwórz ze słoniny.
    4. Plastry słoniny mają być cieniutkie i ułóż jej tyle aby dokładnie zakryła całość potrawy.
    5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 ÷ 180°C i piecz pod przykryciem, około 40 min.
    6. Na 7 ÷ 10 minut przed zakończeniem zdejmij pokrywkę z naczynia.
    7. Podawaj danie gorące z sałatką z pomidorów i szklanką czerwonego barszczu.
Inną metodą smakową to, zastosowanie dodatkowo 2 liści kapusty białej, które umieszczamy na spodzie zapiekanki.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: