- Przygotowanie:
- Pokrój: ziemniaki, kiełbasę, boczek na cienkie plasterki 3 ÷ 4 mm; cebulę w bardzo cienkie półksiężyce;
- Słoninę zastosuj tylko wówczas jak będziesz miał chudy boczek. Odkrój od płata kilka plastrów - ilość zależy od powierzchni naczynia, które zastosujesz do pieczenia zapiekanki. UWAGA! Przy tłustym boczku zwiększ jego ilość o 10 ÷ 15 dag;
- Do naczynia żaroodpornego poukładaj warstwami produkty, nie zapominając o przyprawach - pierwszy boczek a na niego cała cebula i czosnek, ziemniaki, kiełbasa, ziemniaki, boczek, ziemniaki, kiełbasa itd. Układaj tak, aby na koniec zostały ziemniaki, które posyp papryką i warstwa przykrywająca z tłustego boczku. W przypadku chudego boczku warstwę przykrywającą utwórz ze słoniny.
- Plastry słoniny mają być cieniutkie i ułóż jej tyle aby dokładnie zakryła całość potrawy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 ÷ 180°C i piecz pod przykryciem, około 40 min.
- Na 7 ÷ 10 minut przed zakończeniem zdejmij pokrywkę z naczynia.
- Podawaj danie gorące z sałatką z pomidorów i szklanką czerwonego barszczu.
Inną metodą smakową to, zastosowanie dodatkowo 2 liści kapusty białej, które umieszczamy na spodzie zapiekanki.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz