- Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki ugotuj (powinny być miękkie, ale nie rozpadające się), odcedź, wystudź i pokrój w cienkie plasterki.
- Pokrój cebulę na ćwierć księżyce i lekko podsmaż na tłuszczu.
- Gotowane mięso zmiel w maszynce, dodaj cebulę i połowę posiekanej pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Stop masło, dodaj mąkę, wymieszaj i rozprowadź mlekiem. Sos zagotuj i przypraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy lekko przestygnie wymieszaj z surowym jajkiem.
- Naczynie do zapiekania, może być prodiż, wysmaruj tłuszczem, dno i ścianki posyp bułką tartą, ułóż połowę pokrajanych ziemniaków, przykryj je warstwą mięsa, posmaruj wierzch mięsa sosem i nakryj resztą plasterków ziemniaków. Resztę sosu wyłóż na wierzch potrawy i posyp startym serem.
- Całość zapiec bezpośrednio przed spożyciem. Podawaj z surówką z porów lub cykorii.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz