środa, 9 grudnia 2015

Ziemniaki pod beszamelem

Z przepisów Babci Michaliny
  • Składniki:
    • Ziemniaki - 1 kg;
    • Mięso gotowane - 20 dag;
    • Cebula - 1 szt;
    • Tłuszcz - 2 dag;
    • Sól, pieprz - w/u, do smaku;
    • Pęczek zielonej pietruszki;
    • Masło - 3 dag;
    • Mąka - 1 łyżka;
    • Mleko - 1 szklanka;
    • Jajko - 1 szt;
    • Plasterek cytryny;
    • Cukier;
    • Żółty ser - 5 dag;
    • Bułka tarta - trochę;
  1. Przygotowanie:
    1. Obrane ziemniaki ugotuj (powinny być miękkie, ale nie rozpadające się), odcedź, wystudź i pokrój w cienkie plasterki.
    2. Pokrój cebulę na ćwierć księżyce i lekko podsmaż na tłuszczu.
    3. Gotowane mięso zmiel w maszynce, dodaj cebulę i połowę posiekanej pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem.
    4. Stop masło, dodaj mąkę, wymieszaj i rozprowadź mlekiem. Sos zagotuj i przypraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gdy lekko przestygnie wymieszaj z surowym jajkiem.
    5. Naczynie do zapiekania, może być prodiż, wysmaruj tłuszczem, dno i ścianki posyp bułką tartą, ułóż połowę pokrajanych ziemniaków, przykryj je warstwą mięsa, posmaruj wierzch mięsa sosem i nakryj resztą plasterków ziemniaków. Resztę sosu wyłóż na wierzch potrawy i posyp startym serem.
    6. Całość zapiec bezpośrednio przed spożyciem. Podawaj z surówką z porów lub cykorii.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: